Actualitate

Papa Francisc crede că mandatul lui va fi scurt

Papa Francisc a declarat într-un interviu pentru postul mexican Televisa că nu îl deranjează să fie Papă, dar a adăugat că şi-ar dori ca într-o zi să poată ieşi fără a fi recunoscut şi să meargă „la o pizza”, relatează Radio Vatican.

Suveranul Pontif a vorbit despre subiectele care au dominat primii doi ani ai pontificatului său, precum migraţia şi traficul de droguri, reformarea Curiei, provocările Sinodului pentru Familie şi nevoia de a face Biserica o casă sigură pentru toţi copiii şi adulţii vulnerabili. El a dezvăluit de asemenea detalii din ziua de 13 martie 2013, când a fost ales cel de-al 265-lea succesor al Sfântului Petru.

„Nu mă deranjează” să fiu Papă, a declarat Francisc, care a fost întrebat apoi ce îi place sau nu îi place în legătură cu rolul său. „Singurul lucru care mi-ar plăcea ar fi să ies într-o zi, fără a fi recunoscut, şi să merg la o pizza, într-o pizzeria”, a afirmat el, adăugând: „În Buenos Aires mă deplasam între parohii şi cu siguranţă acest obicei s-a schimbat. A fost greu să mă schimb. Dar te obişnuieşti”, relatează Mediafax.


Şeful Bisericii Catolice a povestit că nu se aştepta să fie ales Papă, precizând că în martie 2013 a venit la Roma doar cu o valiză mică. „Şi ceva s-a întâmplat, nu ştiu ce. Am văzut nişte semne bizare în cameră, dar... M-au întrebat despre sănătate şi alte lucruri. A fost o surpriză şi pentru mine”, a mai povestit Papa.

În ziua votului, alături de el se afla cardinalul Hummes, prietenul său. „Îmi spunea să nu-mi fac griji, că aşa lucrează Duhul Sfânt. Acest lucru m-a amuzat. După cel de-al doilea vot, când s-a ajuns la majoritatea de două treimi, au fost aplauze, întotdeauna sunt aplauze în acest punct în conclav, iar el m-a sărutat şi mi-a spus să nu-i uit pe cei săraci; această frază mi-a rămas în minte şi m-a determinat să-mi aleg numele”, îşi aminteşte Francisc.


De fapt, la Londra agenţiile de pariuri listaseră numele său pe locul al 42-lea sau al 46-lea. Dar o cunoştinţă, mai mult în glumă, a pariat pe el şi a câştigat. „Pentru mine a fost un semn că aşa a vrut Dumnezeu”, a subliniat Suveranul Pontif.

„Am sentimentul că Pontificatul meu va fi scurt: patru sau cinci ani; nu ştiu, poate chiar doi sau trei. Doi deja au trecut. Este ca o senzaţie vagă. Poate este ca psihologia pariorului care se convinge pe sine că va pierde aşa că nu va fi dezamăgit, iar dacă câştigă va fi fericit. Nu ştiu. Dar simt că Domnul m-a pus aici pentru scurt timp”, a mai povestit Papa.


El a declarat că nu susţine ideea impunerii unei limite de vârstă pentru Suveranii Pontifi, dar împărtăşeşte opinia predecesorului său, Papa Benedict, care s-a retras din funcţie. „L-am văzut de curând la Consistoriu. Era fericit, mulţumit. Respectat de toţi. Îl vizitez. Vorbesc des cu el la telefon. După cum am mai spus, este ca şi cum ai avea acasă un bunic înţelept. Poţi cere sfaturi”, a afirmat Francisc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter