Actualitate

Un poliţist local din Cluj pretindea şpagă de la nevoiași pentru locuințe sociale

Un polițist local de la Primăria Cluj Napoca a fost trimis în judecată pentru înșelăciune fiind acuzat că a luat mită și le-a promis mai multor nevoiași că le rezolvă locuințe sociale.

„Onorariul” polițistului local Sorin Briciu era cuprins între șase și opt mii de euro, informează EVZ.RO.

Banii erau luați prin intermediar, un anume Vasile Mocanu, care ținea legătura cu cei care doreau locuințe sociale. Interesant este faptul că oamenii se plângeau că nu au bani și că nu pot trăi de pe o zi pe alta dar aveau posibilitatea de a face rost de sume importante de bani pe care ulterior le dădeau celor doi.


Ancheta a fost derulată de procurorii de la Direcția Generală Anticorupție Cluj și a demonstrat modul cum acționau cei doi. În unele cazuri, polițistul local chiar indica anumite adrese unde se aflau locuințe din patrimoniul Primăriei Cluj Napoca, care erau goale și care urmau să fie ocupate de doritori, în schimbul unor sume de bani.

În prezent, chiar dacă a fost trimis în judecată, Sorin Briciu este tot angajat la Primăria Cluj Napoca.


Și-a construit o carte de vizită impresionantă

Procurorii susțin că Briciu și Mocan au acționat în voie până când au fost dați în vileag de Marius Pascu care a plătit suma de 8.000 de euro pentru a primi o locuință. În acest caz, Pascu ar fi achitat banii, dar deși a așteptat mai bine de un an tot nu a primit locuința la care visa. În cele din urmă, Pascu s-a autodenunțat la DGA și cu ajutorul procurorilor a început să afle adevărul.

Anchetatorii susțin că polițistul local Sorin Briciu se prezenta ca fiind inspector la „compartimentul ce gestionează repartizarea locuințelor din Primăria Cluj Napoca”, și că are doi cumnați, unul în comisia care repartizează locuințele sociale  și un altul, șoferul primarului Emil Boc”, fapt neadevărat.


De frică, polițistul promite că va restitui șpaga

Într-o discuție interceptată ambiental de către procurori, polițistul local Briciu se sperie când Marius Pascu, amărâtul care a dat bani pentru a obține o casă, amenință ca va face scandal. Deși recunoaște că a primit șpagă, la audieri, polițistul Briciu a negat tot. „Nu am primit niciun fel de bani și prin urmare nu s-a pus problema de restituire. Nici nu am pretins nicio sumă de bani cu niciun titlu”.

Conversaţie între Pascu şi Briciu

Pascu: Sorin, ție, ți-o dat 1.000 de euro în mână.
Briciu: Da.
Pascu: Ție ți-o dat mia de euro?
Briciu: Da, da, da ... și jumătate eu, jumătate la ...
Pascu: Bun și ce ați făcut cu mia aia de euro? Care ați împărțit-o?
Briciu: De...de...ascultă-mă: deci, aia o mie de euro, 500 ți-i dau eu, aia ți-i dau marți sau miercuri...ca să-ți spun: am avut ... dar i-am cheltuit. Scot un CAR și eu i-i dau jumătate eu...


Adevărul a ieșit la iveală

Polițistul local recunoaște în fața lui Marius Pascu că nu are niciu un cumnat care lucrează direct la comisia de alocare a locuințelor sociale și nici  „un șofer la Boc” care repartizează locuințele și că de ani de zile operează cu această metodă.

Pascu: Aia zic ... măi cumnatul tăi îi în comisie ...?
Briciu: Băi eu ți-am spus clar, eu nu am zis din prima, am profitat de ani de zile ...n-am vrut ...
Pascu: Dar el mi-o zis, el mi-a zis așa: numai eu nu am vrut să zic ultima dată, până acum, că ... cumnatul tău îi șoferul lui Boc.
Briciu: Bine măi...
Pascu: Dar de ce te-o băgat la înaintare?...M-o mințit și cu casa, cu contractul?
Briciu: Da. Nu știu ce a luat el de pe tine, nu știu...

Ultimele Stiri
abonare newsletter