Actualitate

Huffington Post: Clujul, între pericolul naţionalist şi dezvoltarea în IT

Presa americană remarcă schimbările prin care a trecut oraşul Cluj-Napoca, de la pasiunea fostului primar Gheorghe Funar pentru statui şi culorile naţionale de pe bănci şi coşuri de gunoi, la transformarea într-un pol IT. ”Industria” statuilor și a băncilor tricolore a fost înlocuită cu una mult mai profitabilă: IT-ul.

sursa foto jsri.ro sursa foto jsri.ro

Cunoscuta publicație americană The Huffington Post a remarcat această transformare radicală a Clujului, care este în acest an Capitala Europeană a Tineretului, scrie România Liberă. Un articol publicat sub titlul ”The Failure of Nationalist Politics in Romania/Eșecul politicilor naționaliste în România”, jurnaliștii americani pun în antiteză Clujul cu ascensiunea unor grupări naționaliste în Europa răvășită de criza economică.

”Criza financiară din Europa a pregătit terenul pentru ascensiunea unor partide naționaliste, pe tot continentul, însă cu precădere de-a lungul frontierei sale estice. Jobbik în Ungaria, Ataka în Bulgaria și Zorii Aurii din Grecia au beneficiat de pe urma prăbușirii economice. Însă cu toate că atenția mediei este concentrată pe ascensiunea naționalismului, este important să ne amintim faptul că multe părți ale acestei regiuni au experimentat deja creșterea și descreșterea naționalis-mului de la începuturile perioadei post-comuniste”. Publicația americană face referire mai cu seamă la cazul Clujului.


Băncile din parcuri, pavajul și chiar și coșurile de gunoi erau vopsite în culorile drapelului României. Relațiile dintre majoritatea românească și minoritatea maghiară erau tensionate periodic, iar politicienii din PUNR, apoi din PRM, precum şi cei din UDMR dominau scena publică locală fără efort. Câteva replici mai acide între politicienii „patrioţi” de pe o parte sau alta a baricadei erau suficiente pentru a inflama spiritele și pentru a asigura mobilizarea electoratului sub flamurile celor care se duelau ”pentru valorile naționale”.

În acest context, politicienii democrați erau condamnați la un rol minor în raport cu isteria care cuprindea comunitatea locală. În cei 11 ani care au trecut de la îndepărtarea lui Gheorghe Funar din scaunul de primar, lucrurile s-au schimbat radical. Cluj-Napoca a devenit cel mai prietenos oraș din Europa cu străinii, potrivit unui studiu socio-logic realizat de Comisia Europeană. De asemenea, a devenit un adevărat magnet pentru investitorii străini precum Emerson, Bosch, DeLonghi, Siemens, Thomsons Online Benefits, iar lista ar putea continua.


”În anul 1992, Gheorghe Funar a devenit primarul Clujului și imediat a început să instituie felul său aparte de a face purificare etnică. Plăcuțele în limba ungurească au dispărut de pe străzi. Funar a încercat să interzică partidul politic al etnicilor maghiari. El a încercat chiar să nege că ar exista un asemenea lucru precum unguri în România. «Aici avem doar cetățeni români», spunea el”, relatează Huffington Post. Publicația americană redă și un interviu pe larg cu sociologul Istvan Horvath, soțul viceprimarului UDMR al Clujului, Anna Horvath.

Istvan Horvath remarcă transformările care au avut loc.


”Unele schimbări au avut loc în acești 20 de ani. Dacă le-aș compara sondajele realizate la începutul anilor 1990, în care oamenii erau întrebați dacă ar trebui să le permită ungurilor să își utilizeze limba maternă în administrația publică, schimbarea nu este spectaculoasă. Majoritatea a respins această idee, iar aceasta este tendința dominantă chiar și acum. Însă, în alte feluri, lucrurile s-au schimbat”, spune Istvan Horvath.

Analistul Ana Luca precizează că “Douăzeci la sută dintre locuitorii orașului sunt studenți, masteranzi și doctoranzi, tineri care nu sunt tributari prejudecăților etnice. Articolul din Huffington Post nu păcătuiește prin exactitate, iar tușele sunt îngroșate uneori caricatural. Nu Gheorghe Funar a îndepărtat plăcuțele indicatoare în limba maghiară, ci Ceaușescu. Însă, în ansamblu, percepția că lucrurile s-au schimbat radical, iar naționalismul a fost abandonat este validată de realitate”.

abonare newsletter