Actualitate

Oameni de afaceri din Cluj, săltați de procurori. Legături cu dosarul retrocedărilor

În dosarul penal deschis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinți, mai mulți patroni ai unor societăți de construcții din Turda, județul Cluj, au fost ridicați de procurori și duși la audieri.

Surse judiciare susțin pentru evz.ro că încă de la primele ore ale dimineții, mai mulți polițiști au mers la domicilile oamenilor de afaceri Costel Călugăr (foto), a surorii acestuia Claudia, și la Sorin Petrovan, unde au fost efectuate percheziți. De la domiciliul lui Costel Călugăr au fost ridicate mai multe facturi care au fost duse de anchetori la Mehedinți. Aceleași surse judiciare susțin că în cazul omului de afaceri Sorin Petrovan, procurorii l-au citat să se prezinte la audieri și pe fiul acestuia. Din primele informații oameni de afaceri care au fost duși la audieri sunt suspectați că au creat un prejudiciu important bugetului de stat prin decontul unor cheltuieli prin facturi fictive. Cei doi afaceriști, Călugăr și Petrovan au fost asociați într-o afacere care a vizat exploatarea unor mari cantități de nisip din mai multe lacuri din apropierea orașului Câmpia Turzii.

A fost trimis în judecată și în dosarul retrocedărilor

Numele omului de afaceri Costel Călugăr a apărut, de curând, în dosarul ”retrocedărilor” în care a fost arestat Viorel Hrebenciuc. În acest dosar, Costel Călugăr a jucat rolul intermediarului care trebuia să se ocupă de intabularea unei suprafețe de peste 43.000 de hectare de pădure iar mai apoi vânzarea către o firmă care se ocupă de exploatarea lemnului, care au fost obținute printr-o sentință falsă de Paltin Gheorghe Sturdza.


Cum Costel Călugăr nu a reușit să intabuleze la timp suprafața de pădure în favoarea lui Dimitrie Sturdza, acesta a revocat înțelegere. Cu toate acestea, Călugăr a fost trimis în judecată.

În județul Cluj, Călugăr are două societăți comerciale una dintre ele ocupându-se în trecut cu decontaminarea unui teren pe care trece auostrada Transilvania, din apropierea orașului Turda, unde a existat pe vremuri un depozit pentru deșeurile chimice de la fostul combinat de profil din Turda. La momentul respectiv, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale a achitat pentru această decontaminare suma de 64 de milioane de lei.


“Spitalul” Hrebenciuc

Numele de cod pe care inculpaţii din dosarul retrocedărilor ilegale îl foloseau cand vorbeau despre Viorel Hrebenciuc era "Spitalul", la dosare se referau cu termenul de "plăcinte", instanţele sau complete de judecată erau "clinici" iar aranjamentele judiciare erau denumite "internări", potrivit DNA.

Hrebenciuc le spunea lui Sturdza şi Adam ce sfat i-a dat lui Adrian Năstase după ce acesta din urmă i-a luat un "deal" şi l-a dat altui coleg de partid, respectiv să îşi ia parteneri de afaceri cu care să facă "deal-uri", iar cu restul să fie "cel mai curat om din lume", potrivit unor interceptări.


Hrebenciuc şi-a recunoscut parţial faptele

În luna ianuarie, Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut parţial faptele de care este acuzat, au arătat procurorii DNA, care au finalizat dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi au trimis în judecată 17 inculpaţi. Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut doar parţial faptele de corupţie de care este acuzat de procurorii DNA Braşov, în dosarul privind retrocedarea ilegală, în favoarea lui Gheorghe Paltin Sturdza, a peste 43.000 de hectare de pădure.

abonare newsletter