monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Orban, colaboratorul securităţii comuniste maghiare?

Un scandal a izbucnit în Ungaria după ce Viktor Orban a fost acuzat că a colaborat cu serviciile secrete comuniste.

Omul de afaceri Lajos Simicska a declarat că Viktor Orban a oferit informații despre el serviciilor secrete comuniste cu cunoștința sa în timp ce urmau amândoi serviciul militar în anii '80 și că documentele care ar dovedi acest lucru s-ar afla la autoritățile ruse, acuzații despre care premierul ungar a spus că sunt motivate de „ură”.

Într-un interviu publicat duminică de blogul Mandiner, Simicska a spus că autoritățile comuniste l-au pus sub urmărire și, când era în armată, i s-a arătat „un teanc gros de hârtii”. Orban i-ar fi spus de bunăvoie că scrie rapoarte despre el, iar ei discutau despre ce ar trebui să includă acestea, a precizat omul de afaceri, relatează Agerpers.


După ce și-au încheiat serviciul militar, Orban i-a spus că autoritățile comuniste „au încercat să-l coopteze, dar că a refuzat”. Simicska a mai declarat că l-a crezut atunci pe Orban, dar că acum nu mai știe ce să creadă.

„Faptele vorbesc de la sine. Toate informațiile sunt disponibile”, a declarat luni Orban presei. El s-a declarat „întristat” că „nemulțumirile personale pot face pe cineva să se coboare atât de jos”. Orban a mai spus că nu vede niciun sens în a crea un „circ” în politica ungară și că, în afară de prezentarea faptelor, nu vrea să se angajeze într-o astfel de dispută.


Socialiștii, aflați în opoziție, au cerut convocarea Comisiei pentru securitate națională din Parlament în legătură cu afirmațiile omului de afaceri Lajos Simicska privind activitățile premierului în timpul perioadei comuniste.

Vicepreședintele socialiștilor, Zoltan Lukacs, a declarat într-o conferință de presă că „cea mai gravă afirmație” a lui Simicska este că documentele care ar dovedi presupusa cooptare a lui Orban de către serviciile secrete sunt păstrate de către autoritățile ruse. Dacă se va dovedi că este așa, atunci suveranitatea Ungariei ar putea fi compromisă, din moment ce Orban ar putea fi șantajat de către autoritățile ruse, a insistat Lukacs.


Cabinetul premierului a răspuns oferind documente care arată că lui Orban i s-a cerut să colaboreze cu autoritățile comuniste oferind informații, dar că el a refuzat. Documentele fac parte dintr-un răspuns la o întrebare scrisă a unui parlamentar adresată lui Orban în 2012. În răspunsul său, Orban a spus că el și soția sa și prietenii lor de atunci din opoziție au fost puși sub supraveghere în anii '80.

„Foloseau diverse tipuri de instrumente ale serviciilor secrete împotriva noastră. Eram supravegheați, urmăriți de serviciile secrete, ni se ascultau telefoanele la serviciu, acasă și chiar în dormitor”, a scris Orban în răspunsul la întrebarea adresată de Agnes Vadai, vicepreședintă a Coaliției Democrate (DK), formațiune de stânga aflată în opoziție.