monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Imigranţii români, subiectul unui nou documentar - VIDEO

Imigranţii români sunt din nou subiectul unui documentar, de data aceasta unul spaniol. Postul public spaniol de televiziune TVE a difuzat joi seara, 5 martie 2015, un documentar numit „Următoarea oprire: Bucureşti” în care este vorba despre imigranţii români care s-au întors în ţara natală.

Foto: Captură video

Potrivit realizatorilor, ideea care a stat la baza documentarului „Următoarea oprire: Bucureşti” a fost aceea că imigranţii sunt mult mai interesaţi de politică decât până acum şi că diaspora românească a avut un rol decisiv în alegerea lui Klaus Iohannis ca preşedinte.

"La 25 de ani de la îndepărtarea de la putere a lui Nicolae Ceauşescu, românii, care au trăit o lungă perioadă de tranziţie politică şi economică, şi-au manifestat respingerea faţă de corupţie, nemulţumirea faţă de instabilitatea politică şi aşteptările mai mari pentru ţară la alegerile prezidenţiale din noiembrie, încheiate cu un rezultat surpriză. Votul imigranţilor a fost decisiv pentru alegerea noului preşedinte, Klaus Iohannis, care reprezintă dorinţa de schimbare a majorităţii populaţiei", comentează postul de televiziune, în materialul de prezentare a reportajului.


Jurnaliştii spanioli au venit să filmeze în România, o ţară despre care spun că dă cel mai mare număr de emigranţi din lume, raportat la populaţie. Mulţi români care au muncit în străinătate când economia mergea bine s-au întors acum acasă pentru a o lua de la capăt, relatează Digi24.ro

În Bucureşti, cei care au pus ceva bani deoparte cât au lucrat în alte ţări, au reuşit să-şi deschidă mici afaceri. Cei mai mulţi şi-au deschis restaurante cu mâncare specifică ţărilor în care au emigrat.


Succesul imigranţilor şi-a lăsat amprenta şi asupra mediului rural. Satele şi comunele, lăsate goale când a plecat primul val de muncitori în străinătate, sunt acum pline de case impozante, construite cu banii câştigaţi în alte ţări.

Realizatorii documentarului nu au uitat şi de aspectele negative ale plecării românilor în număr mare în străinătate. Jurnaliştii spanioli fac referire la un raport al UNICEF, care arată că în jur de 350.000 de copii au fost lăsaţi în grija bunicilor sau a rudelor.


Iar cei care au crescut de mici în străinătate alături de părinţii lor şi care s-au întors în România pentru studii vor să revină în ţările de adopţie, deoarece nu îi leagă nimic de ţara natală. 

Etichete: imigranti romani