Actualitate

Armistiţiul de la Minsk a rămas literă moartă

Conform acordului semnat la Minsk, retragerea armamentului greu trebuia să înceapă cel târziu a doua zi după implementarea acordului de încetare a focului şi trebuia să se încheie în 14 zile.

Retragerea armamentului greu din zona demilitarizată din Donbas nu a început încă, din cauza atacurilor continue ale militanţilor asupra obiectivelor ucrainene, a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

„Prima etapă pentru implementarea acordului de pace prevede încetarea completă a focului. Imediat ce teroriştii vor înceta atacurile de artilerie asupra obiectivelor noastre, vom trece la etapa a doua”, a declarat într-o conferinţă de presă Anatoli Stelmah. „Atacurile inamice nu au încetat complet”, a adăugat purtătorul de cuvânt al operaţiunii antiteroriste.


Purtătorul de cuvânt al Statului Major General al forţelor armate ucrainene, Vladislav Selezniov, a afirmat că au fost pregătite locurile unde va fi mutat armamentul greu, dar retragerea nu va începe cât timp continuă atacurile de-a lungul liniei de confruntare, informează Mediafax.

„Protocolul de la Minsk şi Memorandumul de la Minsk afirmă că părţile implicate în conflict trebuie mai întâi să înceteze focul înainte să retragă armamentul şi echipamentul militar din zona demilitarizată. Retragerea armamentului nu poate fi discutată pe fondul atacurilor continue asupra obiectivelor militare ucrainene”, a precizat el într-o conferinţă de presă.


„Comandamentul operaţiunii antiteroriste a pregătit un loc unde vor fi mutate armele în viitorul apropiat, în momentul în care va fi decisă retragerea armamentului”, a adăugat el.

În acelaşi timp preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a spus că peninsula Crimeea va reveni neaparat la Ucraina, într-o declarație ocazionată de împlinirea unui an de la începerea acțiunilor de destabilizare a peninsulei Crimeea, care au culminat cu anexarea, de facto, a acesteia la 18 martie de către Moscova.


„Statul ucrainean va recupera controlul asupra teritoriului temporar ocupat. Nu voi spune astăzi că se va întâmpla rapid și ușor. Dar aceasta se va întâmpla neapărat, împreună vom construi o Crimee nouă, în care vor fi asigurate drepturile și interesele întregii populații a peninsulei și ale tuturor locuitorilor ei, indiferent de originea etnică, limbă sau sau religie”, spune Poroşenko.

„Ucraina nu va renunța niciodată la drepturile suverane asupra Crimeii și va apăra prin toate mijloacele de care dispune drepturile persoanelor care trăiesc acolo”, mai subliniază președintele Petro Poroșenko, amintind că, în urmă cu un an, a avut loc așa-numitul referendum din Crimeea, „organizat simultan cu o invazie de amploare a militarilor ruși pe pământul Crimeii”. Referendumul „nu a fost decât o farsă concepută pentru a acoperi agresiunea pe față a Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Poroșenko.

Ultimele Stiri
abonare newsletter