Actualitate

Încă un an cu garaje din tablă între blocuri?

Demolarea garajelor este un subiect despre care autoritățile locale vorbesc de cel puțin opt ani. Cu toate acestea, garajele sunt bine mersi între blocuri.

În fiecare cartier există zeci de garaje din tablă care sunt folosite mai mult sau mai puțin pentru mașini, dacă luăm în considerare reclamațiile și sesizările adresate conducerii Primăriei Cluj-Napoca. Clujenii spun că unii proprietari de garaje le folosesc ca depozit, în timp ce autoturismele sunt parcate în fața garajelor sau pe spațiile verzi.  “Vă rog să urgentaţi promisiunea de demolare a garajelor de tablă. În spatele imobilului în care locuiesc majoritatea garajelor sunt folosite pentru alte destinaţii, în timp ce lumea parchează pe trotuare și spațiul verde”, scria un clujean, într-o sesizare, în urmă cu câteva zile.

Săptămâna trecută, un alt clujean îi cerea primarului Emil Boc să construiască un parking de cartier în cartierul Mărăști în locul unor garaje. “Aș avea o rugăminte în legătură cu construirea unei parcări de cartier, în Mărăşti, strada Târnavelor nr. 15-17. În prezent sunt câteva garaje pe domeniul public şi lângă mai este un teren liber”, scrie în sesizare.


Blocați de retrocedări

Deși anul trecut, Emil Boc declara că în 2015 va începe demolarea garajelor, acum reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca nu știu să dea un termen al începerii acestei acțiuni. Potrivit acestora, de vină este legea retrocedărilor care a fost modificată în 2012 și permite proprietarilor de terenuri să facă modificări la cererile de retrocedare. “Totul este blocat din cauza acestei legi. Noi avem toate documentele pregătite, dar așteptăm încheierea termenului de 120 de zile până când proprietarii de terenuri pot să vină să facă orice modificare la cererile de retrocedări. Până atunci nu putem rezolva finalizarea procedurilor de retrocedare”, a explicat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Reprezentanții Primăriei susțin că nu pot să înceapă niciun demers de demolare a garajelor până când nu este clarificată situația juridică a terenurilor. “Nu putem începe să demolăm 10 garaje până când nu știm dacă este revendicat sau nu terenul de sub ele”, a precizat Oana Buzatu.


Teren pentru un singur parking nou

Anul trecut, autoritățile locale au demarat construirea unui singur parking nou de cartier, pe strada Primăverii, în cartierul Mănăștur. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, acel teren a fost singurul “liber” din punct de vedere juridic. Tot în Mănăștur, se află în construcție parkingul de pe strada Negoiu.

În urmă cu doi ani, consilierii locali și primarul Emil Boc propuneau ca în locul garajelor de tablă să se construiască parcări amenajate la sol sau parkinguri pe structuri metalice etajate.


Se pierd voturi dacă se demolează garajele?

Pe lângă problema terenurilor revendicate, se poate pune o întrebare de natură socio-politică: primarul ar pierde câteva mii de voturi dacă ar demola garajele? În primul rând cei care vor să dispară garajele din tablă sunt cei care nu au unul, pe când, în mod sigur proprietarii garajelor nu își doresc să rămână fără ele. În Cluj-Napoca, familiile tuturor proprietarilor de garaje însumează câteva mii de votanți și ar fi foarte probabil ca aceștia să nu își mai dea votul primarului care îi lasă fără garaj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter