Actualitate

Pictorul clujean care-i desenează pe artiştii internaţionali - GALERIE FOTO

Un tânăr artist clujean şi-a transformat camera în atelier de pictură. Din mâinile sale ies portrete ale unor personaje celebre din filme sau industria muzicală internaţională: Walter White din serialul Breaking Bad, Gregory House din House MD, John Lennon sau Johnny Depp.

Szakacs Istvan are 25 de ani şi a început să realizeze portrete de câţiva ani. „Cam de doi ani am început să realizez portrete mai des. În ultimul an am făcut mai mult decât în toată viaţa. Pentru că mă uit la Games of Thrones am desenat un personaj de acolo: pe Khaleesi. Desenul a fost făcut pe un carton mai subţire cu pastel, în zece ore. După ce mi-au cerut diferite persoane să le fac acelaşi desen, am luat hotărârea să mai fac încă unul şi încă unul, tot aşa”, a spus artistul.

Clujeanul şi-a amenajat atelierul în propria cameră. Lângă calculatorul personal are creioane, pensule sau diverse instrumente specifice pictorilor.


Arta - pasiune din copilărie

Istvan a fost atras de mic de artă. Când era la grădiniţă desena foarte mult în cărţile de desenat, iar dacă cineva îi oferea un creion şi o hârtie nu se putea abţine să nu realizeze un desen. „Părinţii au văzut că-mi place desenul şi m-au dat din prima clasă la Şcoala de Artă unde în clasele I-IV am studiat vioara. În clasele V-VIII am studiat arte plastice unde am făcut desen şi sculptură, iar în perioada liceului tot arta am studiat-o”, spune Istvan. El este excepţia de la regulă. Tatăl lui este electrician şi mama lui este casnică.

A încercat să intre la Facultatea de Design după ce a terminat liceul, dar nu a fost admis. Nu a pierdut timpul şi s-a angajat la o cofetărie unde realiza designul torturilor. „A fost destul de greu să fac desenul pe tort. Trebuia să nu sparg marţipanul. La început a fost greu pentru că n-am cunoscut materialul”, spune acesta.


După un timp şi-a găsit un alt loc de muncă la o firmă care se ocupa cu organizarea petrecerilor pentru cei mici. Istvan îi picta pe copii pe faţă, aplicând teoriile pe care le-a învăţat în liceu. Până la urmă a fost admis la Universitatea de Artă şi Design unde a şi obţinut o licenţă în domeniul pe care-l îndrăgeşte atât de mult.

„Dacă vreau să fac un portret în culoare, fiindcă este o lucrare mai mare, îmi ia să fac desenul în şase sau şapte ore. Mie nu-mi place să mă grăbesc când fac desenele. Totul ţine de răbdare”, spune Szakacs Istvan.


Pictează şi pe sticlă

Pe lângă portretele pe care le face, el desenează şi pe sticlă. „Trebuie să amesteci materialele şi să ai răbdare. E puţin şi simplificat la sticlă pentru că e mai greu şi durează mult mai mult decât cu creion. Trebuie să faci conturul, iar apoi vine pusă în cuptor pentru că altfel vine jos foarte uşor. Când faci detaliile pui materialele pe sticlă”, a declarat Istvan.

Lucrările lui Istvan pot fi găsite în câteva pub-uri din Cluj sau pe internet. În următorii cinci ani îşi propune să participe la cât mai multe expoziţii şi să facă un master în cadrul Facultăţii de Artă şi Design.

Ultimele Stiri
abonare newsletter