Actualitate

De ce amenzile pentru cerşetorie şi prostituţie sunt frecţie la picior de lemn, în Cluj-Napoca

Poliţiştii locali au dat amenzi în valoare de peste 1,4 milioane lei pe parcursul anului precedent.

Amenzile pe care le dau poliţiştii locali pentru cerşetorie, prostituţie şi contravenţii auto din alte judeţe sunt doar apă de ploaie pentru făptaşi şi o gaură în bugetul local, judecând după numărul celor care se sinchisesc să le achite. Cei care iau în serios amenzile sunt extrem de puţini. 86% din persoanele sancţionate anul trecut pentru cerşetorie, prostituţie şi nereguli auto nu şi-au plătit amenzile. Aceasta înseamnă că autorităţile locale mai mult au cheltuit cu deplasarea, identificarea, prinderea şi trimiterea cerşetorilor în localităţile de domiciliu.    

“Valoarea totală a amenzilor aplicate pentru cerşetorie, prostituţie şi contravenţii auto săvârşite de persoane din alte judeţe este de 1.413.242 lei”, au declarat reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca. Din această sumă, doar aproximativ 200.000 lei au fost plătiţi de contravenienţi. “Titlurile executorii (procesele verbale neachitate şi care nu se află pe rolul instanţelor de judecată), în valoare de 1.216.977 lei, au fost transmise direcţiilor locale de taxe şi impozite în vederea punerii în executare şi a recuperării debitelor”, au mai spus reprezentanţii Primăriei.


800 de cerşetori, prinşi într-un an

Anul trecut, poliţiştii locali au prins 833 de persoane care apelează la mila publicului şi 785 de persoane fără adăpost. “Pentru eradicarea fenomenului de cerşetorie, zilnic s-a acţionat pe raza municipiului pentru depistarea, identificarea şi sancţionarea contravenţională a persoanelor care practică apelarea la mila publicului în cartierele municipiului, zona centrală şi pe mijloacele de transport în comun”, se arată în raportul de activitate pe 2014 al Poliţiei Locale.

Potrivit documentului, comparativ cu 2013, numărul cerşetorilor s-a redus cu 7%.


În perioada septembrie-decembrie 2014, au fost soluţionate 78 de apeluri primite de la cetăţeni.

abonare newsletter