Actualitate

EXCLUSIVITATE Monitorul de Cluj. Egiptologul Zahi Hawass: ”Trebuie să căutăm să înțelegem trecutul pentru a avea un viitor mai bun”

Cunoscutul egiptolog de renume internaţional Zahi Hawass a oferit pentru Monitorul de Cluj un interviu despre Egiptul antic și faimosul faraon Tutankhamon, despre excavațiile din Valea Regilor şi despre cum i-a schimbat Tutankhamon viața.

Recunosc că eu însămi urmăresc cu plăcere emisiunile dedicate faimoasei Cleopatra (cea mai cunoscută dintre reginele Egiptului antic), Faraonului Tutankhamon sau fermecătoarei Nefertiti, iar Valea Regilor este un loc în care sper să ajung într-o bună zi. De asemenea, citesc cu mare atenție și încântare materialele legate de noile descoperiri din domeniu. Așa se face că în anul 2010 i-am scris profesorului Zahi Hawass, egiptolog de renume internațional, și i-am cerut ultima sa carte. Am primit-o în doar o săptămână. Trei ani mai târziu, în 2013, l-am invitat să scrie pentru International Journal on Humanistic Ideology. A acceptat atunci invitația mea și a scris, pentru prima dată într-o revistă științifică din România, un articol ce conținea noi și semnificative date despre Tutankhamon, inclusiv detalii neștiute încă în mediile de specialitate despre rezultatele analizelor ADN la care fusese supusă mumia faraonului.

Zahi Hawass: ”Există mai multe morminte ce așteaptă să fie descoperite în Valea Regilor”

Mihaela Gligor: Profesore Hawass, știu că ați avut, peste tot în lume, expoziții și conferințe despre Egiptul antic și faimosul faraon Tutankhamon sau despre alte descoperiri remarcabile la care ați luat parte de-a lungul timpului. De ce credeți că în lume există un atât de mare interes pentru Egiptul antic?


Zahi Hawass: Civilizația egipteană a avut un fior și o aventură unice, cum nici o altă civilizație din lume nu a avut. De exemplu, referitor la Marea Piramidă a lui Keops, oamenii se întreabă și astăzi cum a fost construită, iar culoarele secrete găsite în interiorul piramidei au adăugat un și mai mare mister. Sfinxul este, de asemenea, unic, pentru că oamenii încă mai cred că Sfinxul ascunde secretele lumii antice. Și mumiile acaparează imaginația oamenilor care își pun tot felul de întrebări despre mumificare și blesteme. Iar descoperirea intactă a mormântului Faraonului Tutankhamon a deschis o nouă eră în arheologia lumii. Toate acestea au fost de un mare interes și au câștigat inimile oamenilor din întreaga lume.

Mihaela Gligor: Munca Dvs se concentrează, în special, asupra lui Tutankhamon. De ce este el cel mai celebru dintre faraoni? Vă rog să ne spuneți, în câteva cuvinte, de ce este Tutankhamon atât de special.


Zahi Hawass: Tutankhamon este atât de special deoarece a urcat pe tron la 9 ani, a murit la 18, iar mormântul lui a fost găsit intact și mai mult de cinci mii de artefacte au fost găsite în mormânt. Starea lui de sănătate a agitat spiritele și în mai toate emisiunile TV din întreaga lume s-a vorbit despre uciderea sa. Apoi, moartea suspectă a Lordului Carnarvon i-a făcut pe oameni să vorbească despre blestemul lui Tutankhamon. Toate acestea l-au făcut special. În cartea mea recentă, Discovering Tutankhamun from Howard Carter to DNA, discut în amănunt toate aceste lucruri despre marele rege.

Mihaela Gligor: Credeți că Valea Regilor ascunde și alte morminte și secrete nemaipomenite, nedescoperite încă?


Zahi Hawass: Există mai multe morminte ce așteaptă să fie descoperite în Valea Regilor, cum ar fi mormântul lui Amenhotep I sau cel al lui Thutmosis al II-lea, mormântul lui Ramses al VIII-lea și mormintele celor mai multe regine ale dinastiei XVIII, ce au fost îngropate în vale și nu au fost descoperite încă. 

Mihaela Gligor: Cum v-a schimbat Tutankhamon viața?


Zahi Hawass: Am lucrat în jurul piramidelor toată viața mea, însă când am dus pentru prima dată la scanat mumia lui Tutankhamon, am stârnit un mare interes în rândul oamenilor din întreaga lume și asta m-a împins să folosesc tehnologia ADN și să încerc să aflu mai multe despre Tutankhamon și despre familia lui și să caut, de asemenea, mumia lui Nefertari, pentru a descoperi misterul cu privire la moartea lui. Am scris 12 cărți despre Tutankhamon, două dintre ele pentru copii, iar acum am un fan club pentru copii pe site-ul meu, drhawass.com.

Mihaela Gligor: De ce ar trebui să învățăm mai multe despre Egiptul antic? 


Zahi Hawass: Ar trebui să învățăm mai multe despre civilizația Egiptului antic pentru că ea nu ne aparține doar nouă, egiptenilor, ci este a tuturor oamenilor din lume. Trebuie să căutăm să înțelegem trecutul pentru a avea un viitor mai bun și să învățăm din aventurile, misterele și fiorul pe care Egiptul antic le stârnește încă.

Cine este Zahi Hawass?

Dr. Zahi Hawass este directorul Egyptian Mummy Project și numele lui este strâns legat de faraonul Tutankhamon. A participat la cele mai importante excavații din Valea Regilor și a scris multe volume pe acest subiect. Coordonează seriile dedicate lui Tutankhamon de la Discovery Channel și National Geographic. A primit numeroase premii și onoruri la nivel internațional, între acestea și diploma pentru cel mai reputat cercetător în domeniul egiptologiei (2008).

În anul 2006, Dr. Zahi Hawass a fost inclus, de revista Time, în Topul 100 al celor mai influente persoane ale lumii.

A fost secretar general al Consiliului Suprem Egiptean pentru Antichități și din această poziție a militat pentru protejarea monumentelor Egiptului antic. A fost, de asemenea, ministru de stat pentru antichități. Dincolo de diversele poziții ocupate în Guvernul egiptean, Dr. Zahi Hawass a transformat muzeele egiptene în instituții moderne, de clasă internațională, și a dus artefactele Egiptului antic în expoziții în toată lumea.

Cine este Tutankhamon?

Tutankhamon a fost un faraon aparținând dinastiei a XVIII-a, conducătorul Egiptului între anii 1332 î.Hr. - 1323 î.Hr.. A urcat pe tron la 9 ani, însă a murit foarte tânăr, la numai 18 ani. Tutankhamon a fost fiul faraonului Amenhotep IV (Akhenaton) și al reginei Kiya, făcând parte din Noul Regat, dinastia a XVII-a, numită și Epoca de aur a faraonilor.  În anul 1922, cercetătorul Howard Carter, alături de Lordul Carnarvon, a descoperit mormântul intact al regelui Tutankhamon. Dintre toți faraonii Egiptului antic, Tutankhamon este cel mai cunoscut, mai ales datorită misterelor și legendelor puse pe seama vieții și morții sale.

Etichete: egiptul antic
abonare newsletter