Actualitate

Ce parkinguri a promis Primăria şi le-a “pierdut” pe traseu

Fie că au fost anunţate în campanii electorale, fie că s-a dorit realizarea lor fără o documentare serioasă prealabilă, multe proiecte de parkinguri au rămas în aer în ultimii ani.

Construirea parkingului Hasdeu a fost ideea primarului interimar Radu Moisin şi a fost anunţată chiar înainte de campania electorală pentru alegerile locale din 2012. Moisin a semnat atunci un acord între Primăria Cluj-Napoca şi Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) prin care universitatea punea la dispoziţie terenul, iar autorităţile locale se angajau să se ocupe de investiţie. În aprilie se împlinesc trei ani de când a fost semnat acordul şi nici urmă de parking în Hasdeu, pe strada Păstorului.

Din 2012 până acum, Primăria a reuşit să facă doar studiul de fezabilitate pentru parking. Reprezentanţii autorităţilor locale declarau în octombrie 2014 că studiul de fezabilitate se află în analiză la UBB, urmând apoi să fie aprobat de Consiliul Local.


Proiectarea parkingului se leagă de firma Avensa Consulting din Iaşi despre care presa locală scria că aparţine “camarilei PDL” şi că ar fi deţinută de o rudă a lui Gheorghe Flutur.  Potrivit Ziarul de Iaşi, firma a încheiat zeci de contracte de consultanţă pe proiecte cu fonduri europene cu consilii judeţene şi primării din toată ţara. În 2013, Avensa Consulting a câştigat licitaţia pentru proiectarea parkingului, dar nu şi-a dus la îndeplinire sarcinile astfel că Primăria a organizat o altă licitaţie, câştigată tot de o firmă din Iaşi, Plot Plan.

Parkingul ar urma să fie construit pe strada Păstorului şi să ofere 300 de locuri de parcare pentru studenţi.


Uite parkingul, nu e pe Kogălniceanu

Un alt parking promis de Primăria Cluj-Napoca a fost pe strada Mihail Kogălniceanu. La fel ca în cazul parcării supraterane din Hasdeu şi parkingul subteran de pe Kogălniceanu a fost anunţat tot în 2012. Au existat discuţii cu arhitecţii, dezbateri cu locuitorii, dar ca urmare a nemulţumirii cetăţenilor, s-a renunţat la ideea parkingului de 144 de locuri. Arhitectul Szabolcs Guttmann declara anul trecut pentru Monitorul de Cluj că într-adevăr un parking nu are ce căuta pe strada Kogălniceanu.  

În vecinătate, pe strada Avram Iancu s-a dorit construirea unui parking încă din anul 2007. Ar fi trebuit să aibă 250 de locuri, să fie ridicat în colaborare cu un investitor privat, pe un teren al Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca, în apropierea Cimitirului Central. Între timp, au existat cereri de retrocedare, proprietarii au câştigat procesul şi parkingul nu mai poate fi construit.


Parking subteran în Piaţa Avram Iancu

Conducerea Primăriei Cluj-Napoca a vrut parking subteran şi în Piaţa Avram Iancu, dar nici acest proiect nu a mers mai departe de stadiul de intenţie. Ideea datează din primul mandat de primar al lui Emil Boc. Capii Bisericii Ortodoxe din Cluj nici nu au vrut să audă de acest proiect din cauză că săpăturile subterane ar afecta structura catedralei.

Nici parkingul din Piaţa Mihai Viteazu nu are o situaţie foarte clară. În ianuarie 2013, Boc declara că nu se mai poate face această investiţie din cauza magistralei de apă de sub statuie, dar în primăvara anului trecut a revenit cu o altă informaţie: parkingul se poate face. Un teren de peste 3.700 mp din faţa statuii a fost obţinut de la Biserica Greco-Catolică, urmând ca parkingul să fie construit de firma portugheză Cogedir, cu care fusese semnat iniţial contract pentru parking. De atunci a trecut însă aproape un an şi nu s-a concretizat nimic.


Parcarea cu barieră din Cipariu se va închide

Dacă parkingurile din Hasdeu, de pe Mihai Kogălniceanu, strada Avram Iancu, Piaţa Avram Iancu şi Piaţa Mihai Viteazu au fost promise, dar nu au fost realizate, parcarea din Piaţa Cipariu a fost realizată, însă va fi desfiinţată odată cu finalizarea lucrărilor la catedrala greco-catolică. În această vară, în funcţie de finanţarea de care va dispune, Episcopia Greco-Catolică va începe lucrările la scările catedralei care vor merge până la mijlocul parcării. Aceasta înseamnă că parcarea va fi închisă în momentul începerii lucrărilor.

abonare newsletter