Actualitate

Parcarea cu barieră din Piaţa Cipariu se va închide

După 25 de ani, lucrările la catedrala greco-catolică din Piaţa Cipariu se apropie de final. Mai este puţin până când începe construirea cupolei.

În această vară, în funcţie de bani, Episcopia Greco-Catolică va începe să construiască scările pentru intrarea principală în catedrala din Piaţa Cipariu. Odată cu demararea acestor lucrări, parcarea cu 100 de locuri de lângă catedrală se va închide. “Când vom începe să lucrăm spre parking, se va întrerupe activitatea în parking pentru că scările merg până la mijlocul parkingului”, a precizat preotul Daniel Avram, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Construirea scărilor ar putea începe chiar în această vară, dacă Episcopia face rost de banii necesari. Momentul închiderii definitive a parcării cu barieră ar putea coincide cu începerea lucrărilor la scări, mai ales că parkingul respectiv este unul provizoriu care a fost amenajat de Primăria Cluj-Napoca, pe terenul concesionat bisericii, pe durata şantierului catedralei. Daniel Avram a declarat că parcarea cu 100 de locuri are un caracter provizoriu, dar deocamdată nu au mai fost purtate discuţii noi cu Primăria pe această temă.


Parking în Piaţa Ştefan cel Mare

Primăria are în plan construirea unui parking subteran în Piaţa Ştefan cel Mare, lângă Casa Învăţătorului. Anunţul a venit, în primăvara anului trecut, din partea primarului Emil Boc care declara că parkingul va avea 275 de locuri şi va fi dotat cu lift.

Catedrala va avea două turnuri

Până la începerea construirii scărilor, lucrările la catedrală sunt concentrate pe cupolă pentru care mai este nevoie de 500.000 lei.  “Acum se face fundaţia pe care se va pune cupola. Mai avem nevoie de aproximativ 500.000 lei, dar sperăm să reuşim să îi adunăm din împrumuturi şi ajutoare. Oricum noi mai avem bani necheltuiţi de anul trecut. Acum se lucrează şi la unul din cele două turnuri. Unul va fi înspre bulevardul Nicolae Titulescu şi unul înspre strada Avram Iancu”, a spus preotul Daniel Avram.


Potrivit constructorului catedralei, cupola ar putea fi gata până în luna iulie şi apoi vor începe lucrările la scări, continuându-se în paralel şi construirea turnurilor. 

Este în construcţie din 1992

Catedrala din Piața Cipariu se află în construcție din anul 1992, valoarea totală a investiției fiind de 4 milioane euro. De-a lungul timpului, au fost alocați bani atât din bugetul municipiului cât și al județului și au fost făcute donații din țară și din străinătate. După ce va fi montată și cupola, edificiul de cult va avea înălțimea de 48 de metri. Anul trecut, în plină campanie electorală, Guvernul a alocat 1 milion lei din fondul de rezervă pentru construirea catedralei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter