Actualitate

La un an de la semnarea contractului, repararea străzilor de pe traseul liniei de tramvai, gata doar pe sfert

Modernizarea liniei de tramvai și a străzilor de pe traseul liniei de tramvai au fost incluse în două proiecte diferite. Repararea străzilor a început la jumătate de an după finalizarea liniei.

La aproape un an de la începerea modernizării străzilor de pe traseul liniei de tramvai, doar un sfert din lucrări au fost făcute. Restul vor fi încheiate până la sfârșitul anului, deși la momentul semnării contractului, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca vehiculau un termen de 18 luni, aceasta însemnând că până în august 2015 lucrările ar fi trebuit încheiate. “Conform contractului de finanțare a lucrărilor, proiectul se va finaliza la data de 31 decembrie 2015”, au precizat acum reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei.

Valoarea contractului este de 20 milioane euro, bani care provin din fonduri europene.


Străzile care au intrat în lucru sunt: Calea Baciului, Primăverii, Plopilor, Splaiul Independenţei, Emil Isac, George Barițiu, Horea, Piața Gării, I.L. Caragiale, Căii Ferate, Decebal, Oașului şi Bdul Muncii, Cpt. Grigore Ignat, Regele Ferdinand.

Asocierea Kiat-Diferit a câștigat licitația organizată anul trecut. Cele două firme trebuie să ducă lucrarea la sfârșit, deși între timp modernizarea străzilor a trecut în sarcina Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca.


Linia de tramvai și modernizarea străzilor, două proiecte diferite

Repararea străzilor de pe traseul liniei de tramvai au început la mai bine de o jumătate de an la încheierea lucrărilor la linia de tramvai. A existat acest decalaj din cauză că modernizarea tramei stradale a fost lăsată pentru o altă investiție. Astfel, în august 2013, lucrările de modernizare a celor 26,6 kilometri de linie de tramvai din oraș au fost încheiate. Investiția a costat 128 milioane lei, din care 85% au fost fonduri europene. Odată cu modernizarea liniei de tramvai nu au fost făcute și lucrări de reabilitare a străzilor de pe traseu. În februarie 2014, la jumătate de an de la finalizarea modernizării liniei de tramvai, a fost semnat și contractul pentru repararea tramei stradale de pe traseul celor 26,6 kilometri.

Podurile sunt gata. Unul, doar provizoriu

În cadrul proiectului privind modernizarea străzilor a fost inclusă și repararea podurilor. Potrivit reprezentanților Primăriei, această parte din proiect a fost finalizată. Trebuie menționat faptul că podul peste Nadăș de pe strada Oașului au durat aproape o jumătate de an (iulie – decembrie 2014) și totuși nu sunt gata. A fost redeschis circulației un pod provizoriu, din cauză că nu au putut fi montate șinele pe pod. Până în primăvară acestea ar trebui montate.


Patru tramvaie mov. Restul, vechituri

Deocamdată, pe linia de tramvai modernizată acum doi ani circulă patru tramvaie moderne, mov, restul fiind tramvaie din generația veche care fac de rușine orașul candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană și câștigător al titlului de Capitală Europeană a Tineretului.

Cele patru tramvaie mov au fost cumpărate în 2012 în urma unui contract cu firma poloneză PESA. Inițial, era vorba despre 12 tramvaie, dar de atunci nici conducerea Primăriei, nici a Companiei de Transport Public (CTP) nu a mai scos niciun cuvânt despre alte tramvaie noi.


La începutul acestui an, primarul Emil Boc și Liviu Neag, directorul CTP Cluj-Napoca au declarat că parcul auto al companiei se va înnoi cu autobuze, autobuze electrice și troleibuze.

Ultimele Stiri
abonare newsletter