monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Lecție despre contracepție de la Papa Francisc: Pentru a fi buni catolici nu trebuie să fie ca iepuri

Papa Francisc

Papa Francisc a apărat luni poziţia Bisericii cu privire la "a fi părinţi responsabili", respingând ideea potrivit căreia cuplurile catolice ar trebui „să fie ca iepuri” și aibă cât mai mulţi copii, dar ridicându-se împotriva "malthusianismului" care reduce rata natalităţii.

„Deschiderea faţă de viaţă este o condiţie a sacralităţii căsătoriei”, a amintit Papa în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în avionul care îl ducea la Roma după o călătorie în Filipine, unde familiile sunt deseori numeroase.

Dar „acest lucru nu înseamnă că creştinii trebuie să facă în serie copii. I-am făcut reproşuri unei femei, însărcinate a opta oară după şapte cezariene: «Vreţi să lăsaţi orfani şapte copii!», i-am spus”.


Chiar dacă „pentru cei săraci, copilul este o comoară”, „exemplul acestei femei ţine de iresponsabilitate”, a declarat el.

„Ea a spus: «am încredere în Dumnezeu». Dar Dumnezeu îţi dă mijloace pentru a fi responsabil. Unii cred, scuzaţi-mi termenul, că, pentru a fi buni catolici, trebuie să fie ca iepurii”, a afirmat el.


La Manila, Suveranul Pontif argentinian l-a apărat ferm pe Papa Paul al VI-lea şi opoziţia acestuia faţă de contracepţia medicală în enciclica Humanae Vitae în 1968.

„Paul al VI-lea se îngrijora din cauza neo-malthusianismului universal” care „caută un control al umanităţii”, a explicat Francisc în avion. „El era un profet”, a pledat el, subliniind că plata pensiilor şi reînnoirea populaţiei este ameninţată în multe ţări dezvoltate.


„Cuvintele-cheie pe care le apără Biserica sunt: părinţi responsabili. Cum se poate acest lucru? Prin dialog. Există în Biserică grupuri matrimoniale, experţi, pastori”, a insistat Papa.