monitorulcj.ro Menu
Actualitate

FOTO S-a schimbat conducerea Diviziei 4 Infanterie "Gemina". Marele absent de la ceremonie, prefectul Vuşcan

Ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a participat joi la Cluj-Napoca la ceremonia militară de predare-primire a comenzii Diviziei 4 Infanterie "Gemina". De la ceremonie a lipsit prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a participat, joi, la ceremonia militară de predare-primire a comenzii Diviziei 4 Infanterie "Gemina", divizie care va fi condusă de generalul de brigada Ioan Manci, care îi ia locul generalului de brigada Adrian Tonea, numit locţiitor al şefului Statului Major General.

"În anul 2013 și în anul 2014 am găsit bani pentru înzestrarea și modernizarea Armatei Române și anul 2014 a fost unul dintre cei mai buni ani din ultimii opt referitor la bugetarea Ministerului Apărării Naționale și o serie din obiectivele care n-au fost realizate timp de 10 ani le-am realizat anul trecut. Dar pentru că într-un an nu se poate face tot ceea ce nu s-a făcut în 10 ani, avem în vedere ca în anii următori să atingem acel nivel de dotare și modernizare a armatei și a capacităților operaționale necesar pentru a ne putea îndeplini misiunile, atât pe teritoriul național, cât și în teatrele de operații", a menționat Mircea Dușa.


El a spus ca în ceea ce priveste aviatia de transport, capabilitatile sunt realizate în acest moment.

"În momentul de faţă, din punct de vedere al aviaţiei de transport strategic, trupe şi cargo, avem capabilităţile realizate. Avem cele trei avioane C130, care sunt avioane de cursă lungă şi odată cu aducerea avionului 7 încheiem acest program, un program de succes de dotare a aviaţiei de transport strategic şi cargo cu avioane Spartan, care sunt foarte utile, atât pentru misiuni militare, cât şi pentru misiuni civile", a precizat Mircea Duşa.


Întrebat de jurnalişti despre o serie de comentarii ale unor analişti militari privind dotarea insuficientă a Armatei Române, Mircea Duşa a spus că ar fi vorba de aprecieri tendenţioase.

"Eu n-aş comenta ce se apreciază de unii experţi militari, eu cunosc realităţile actuale ale Armatei Române, iar a face aprecieri, poate uneori tendenţioase, la adresa Armatei Române nu este corect", a subliniat Mircea Duşa.


Divizia 4 Infanterie "Gemina" este organizată şi funcţionează în sistem modular, este subordonată nemijlocit Statului Major al Forţelor Terestre şi are în aria de responsabilitate 16 judeţe, reprezentând aproape un sfert din suprafaţa totală a României.

De la ceremonie a lipsit prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, care potrivit unor surse din Prefectură, se află într-o delegaţie în Bucureşti.