Actualitate

Ce propun arhitecții pentru amenajarea Someșului. Se vrea un fir roșu de legătură

Primul atelier de planificare urbană privind amenajarea malurilor Someșului a avut loc luni la Primăria Cluj-Napoca.

Arhitecți, specialiști ai Apelor Române, Primăriei Cluj-Napoca și profesori de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca au prezentat, luni, câteva propuneri de amenajare a malurilor Someșului în cadrul primului atelier de planificare urbană pe această temă.

Pe malurile Someșului ar putea fi realizate piste pentru biciclete, spații de promenadă, parcuri, iar pe cursul râului ar putea fi practicat canotaj la nivel de amatori. Arhitecții subliniază că populația trebuie să își schimbe percepția asupra Someșului și  să nu îl mai considere un canal de deversare. “Am considerat Someșul un fel de fir roșu care poate uni toate spațiile, din Florești până la Aeroport cu piste de biciclete și alte linii de promenadă.  Noi arhitecții ne-am prins că Someșul este o resursă și sperăm că încet oamenii vor înțelege că râul nu este un canal de deversare ci poate fi un parc, un loc de plimbare, de recreere”, a afirmat Horațiu Răcășan, arhitect, membru al Ordinulu Arhitecților din România (OAR), filiala Cluj.


El a adăugat că există foarte multe noduri de trafic care pot fi folosite în diverse moduri: să îți lași bicicleta și să iei autobuzul, de exemplu. Mai mult, malurile Someșului ar putea fi transformate în parcuri. “De exemplu, în zona Carbochim este o adevărată junglă, sunt copaci și acolo parcurile sunt gata făcute. Ar trebui doar o intervenție minimă, să curețe puțin spațiul. Este un rai pentru pescari”, a spus Horațiu Răcășan.  

Alți participanți la proiect au ridicat și problema unor zone greu de exploatat din cauză terenurilor private. “Există problema proprietarilor care sunt de-a lungul culoarului, zone inabordabile cum ar fi zona Teatrului Maghiar. Nu spun că este imposibil de realizat, dar este foarte dificil. Ar putea să fie realizat canotaj de agrement, deși este dificil de realizat ca urmare  a zonelor de apă cu debit redus”, a precizat unul dintre specialiștii prezenți la atelier.


Șerban Țigănaș, președintele OAR a precizat că va fi organizat un concurs de idei pentru amenajarea malurilor Someșului. “Printr-un plan director se va acoperi o suprafață care va fi stabilită ulterior. Acest studiu va fi lansat prin concurs care va trebui să ofere la capătul său o indicație care să constea într-o viziune grafică, desenată a modului de utilizare a Someșului. După această etapă, se va obține o listă de proiecte detaliate și se va putea trece la proiectarea acestor lucrări. În paralel, se pot lansa prin concurs câteva proiecte: o nouă pasarelă, refacere Podului Nemților etc.”, a afirmat Țigănaș.  

Participanții la atelier au imaginat Someșul ca o scenă. “Putem să ne imaginăm Someșul ca pe o scenă. Am considerat util să încercăm împreună cu Ordinul Arhitecților să găsim soluții. Este important să ne imaginăm Someșul ca pe o scenă, un spațiu de loisir”, a punctat Florin Moroșanu, directorul Asociației Cluj Capitală Culturală Europeană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter