Actualitate

Polițiștii și elevii Școlii de Poliție din Cluj au demarat o campanie de prevenire a furtului din mașini - FOTO

Peste 7.000 de pliante cu mesaje de prevenire a furturilor din autoturisme au fost împărţite clujenilor joi, 18 decembrie, în cadrul unei acțuni demarate de polițiștii clujeni și Şcoala de Poliţie Septimiu Mureşanu din Cluj-Napoca.

Poliţiştii clujeni au desfășurat, în Cluj-Napoca, o amplă acţiune de informare și prevenire a furturile din autoturisme. Acestora li s-au alăturat 50 de elevi ai Şcolii de Poliţie Septimiu Mureşanu din Cluj-Napoca.

„În cadrul activităţii au fost distribuite circa 7.200 de pliante cu recomandări informativ-preventive. De asemenea, polițiștii au purtat discuții cu cetățenii privind importanța adoptării unui comportament preventiv și sesizarea promptă a evenimentelor prin 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliție” transmit reprezentanții IPJ Cluj.


Potrivit acestora, în luna noiembrie a acestui an, furturile din autoturisme au reprezentat circa 30% din totalul infracţiunilor sesizate pe raza municipiului Cluj-Napoca, în condiţiile în care primii care pot lua măsuri pentru reducerea riscului comiterii acestor furturi sunt chiar proprietarii de autoturisme.

„Numai în ultimele 5 zile, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca au depistat 15 persoane, bănuite de comiterea mai multor infracţiuni de furt, faţă de 5 luând măsura reţinerii pentru 24 de ore. Dintre acestea, 4 bărbaţi sunt cercetaţi în stare de libertate, iar 2 în stare de reţinere, pentru furturi din autoturisme parcate pe raza municipiului Cluj-Napoca”, mai adaugă IPJ Cluj.


Ei le reamintesc proprietarilor de mașini că măsurile de protecţie pe care trebuie să le ia în momentul parcării autovehiculului constituie elementul cheie pentru descurajarea potenţialilor infractori.

Astfel, pentru a nu cădea victime hoților din mașini, polițiști le dau șoferilor următoarele sfaturi:


- Nu lăsaţi în autoturism la vedere detectoare de radar, aparate GPS, telefoane mobile, genţi sau alte bunuri de valoare. Acestea reprezintă „o adevărată tentaţie” chiar şi pe timpul zilei, fiind o provocare pentru hoţi.

- În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de blocare a uşilor; nu lăsaţi autoturismul deschis sau cu cheile în contact, chiar dacă îl părăsiţi doar pentru câteva momente;


- Când părăsiţi autoturismul, închideţi complet toate geamurile. Un singur geam lăsat întredeschis poate să vă dea peste cap toate măsurile de precauţie luate!

- Dacă aparatura electronică cu care este dotat autoturismul dumneavoastră este prevăzută cu faţă detaşabilă, este indicat ca aceasta să fie luată pe timpul nopţii;


- Montaţi-vă un sistem de alarmă performant şi nu uitaţi să îl activaţi la părăsirea autoturismului!

- Asiguraţi-vă că portierele s-au închis atunci când părăsiţi maşina şi acţionaţi închiderea centralizată, chiar dacă pare că telecomanda a activat-o;

- În cazul în care constataţi că s-a comis un furt, nu atingeţi autoturismul, ci sesizaţi POLIŢIA, prin apelul de urgenţă 112!

- Nu-i invitaţi pe hoţi să vă spargă maşina, lăsând la vedere în maşină obiecte de valoare! Riscaţi să constataţi cu uimire cât de rapid acţionează aceştia, chiar şi ziua în locuri aglomerate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter