Actualitate

Franceza, limba oficială a proiectului Capitală Europeană a Tineretului 2015. Clujul va fi promovat în Franța

Miercuri, la sediul Primăriei Cluj-Napoca a fost semnat protocolul care desemnează limba franceză, limbă oficială a proiectului Cluj Capitală Europeană a Tineretului.

Franceza, una dintre limbile oficiale ale proiectului Capitală Europeană a Tineretului Franceza, una dintre limbile oficiale ale proiectului Capitală Europeană a Tineretului

Capitala Europeană a Tineretului 2015 va avea cinci limbi oficiale (română, engleză, franceză, germană, maghiară), odată cu semnarea protocolului care desemnează limba franceză ca limbă oficială a acestui proiect. Primarul Emil Boc a declarat că autoritățile locale sunt deschise și către alte solicitări. “Vor fi solicitări și din partea altor comunități și pentru alte limbi. Suntem deschiși să mediatizăm evenimentul și în alte limbi pentru ca acest eveniment să ajungă cât mai departe în spațiul european”, a spus primarul.

Protocolul a fost semnat în prezența ambasadorului Franței în România, Francois Saint-Paul. “Credem că Clujul poate avea un rol foarte important pentru țară. Avem o foarte mare comunitate franceză la Cluj, mai exact 1.000 de studenți la Facultatea de Medicină”, a declarat Francois Saint-Paul.


Potrivit conducerii Primăriei, în Cluj există o comunitate francofonă foarte puternică: 30.000 de elevi și studenți învață limba franceză, 1.100 de studenți francofoni învață în universitățile clujene, în special la Universitatea de Medicină și Farmacie. În Cluj, există și Clubul Francofon de Afaceri, Institutul Francez care organizează anual  80 de eveniemtne culturale, 15.000 de participanți și 3.000 de ore de învățare a limbii franceze.
Emil Boc a subliniat că proiectul Cluj Capitală Europeană a Tineretului va fi promovat pe TV5.

De asemenea, materialele care promovează proiectul vor fi traduse în limba franceză și vor fi promovate pe rețelele de socializare și în limba franceză.

Ultimele Stiri
abonare newsletter