Actualitate

Fosta şefă a DNA Cluj Elena Botezan, repartizată la Secţia penală a Curţii de Apel

Colegiul de conducere a Curţii de Apel Cluj, reunit vineri în şedinţă, a dispus repartizarea fostei şefe a DNA Cluj Elena Botezan la Secţia Penală a instanţei.

“În şedinţa de astăzi, 12 decembrie 2014, Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj a dispus repartizarea doamnei judecător Elena Botezan la Secţia penală şi de minori a Curţii de Apel Cluj”, a precizat Liviu Ungur purtător de cuvânt la Curtea de Apel Cluj.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat în 9 decembrie decretul privind eliberarea din funcţia de procuror-şef al Serviciului Teritorial Cluj din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi numirea în funcţia de judecător la Curtea de Apel Cluj a Elena Botezan.


La sfârşitul lunii noiembrie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, în unanimitate, transferul din funcţia de procuror în cea de judecător, Elena Botezan urmând să fie numită în noua funcţie cel mai probabil până la sfârşitul anului.

Surse judiciare au declarat că motivele pentru care Elena Botezan a solicitat transferul de la DNA la Curtea de Apel Cluj sunt de ordin personal.


Elena Botezan are o vechime ca procuror de 16 ani şi este şef al DNA - Serviciul Teritorial Cluj din noiembrie 2009. În noiembrie 2013, când i-a expirat mandatul de şef, Botezan a fost reînvestită în funcţia de conducere la DNA Cluj, decizia fiind luată atunci în unanimitate de plenul CSM. Mandatul Elenei Botezan la şefia DNA Cluj ar fi trebuit să se încheie în anul 2016.

Elena Botezan este procurorul care a instrumentat mai multe cazuri importante de corupţie, precum dosarul fostului primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu, condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare pentru fapte de corupţie, cel al fostului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica, condamnat şi el la închisoare cu executare, în prezent fiind eliberat condiţionat. De asemenea, Botezan a instrumentat şi dosarul de corupţie al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu, aflat acum pe rolul instanţei.

abonare newsletter