Actualitate

Cine este primul clujean care a cucerit cel mai înalt vârf muntos din Antarctica - FOTO

Un alpinist clujean a reușit să cucerească Vârful Vinson (4897m) din Antarctica. Acesta este cel mai înalt vârf de pe continentul alb.

Alpinistul Iuliu Ciprian Pătrașcu, bistrițean la origine, dar stabilit în Cluj încă din vremea studenției este primul clujean care a reușit să ajungă pe cel mai înalt vârf muntos din Antarctica. El este al cincilea român care atinge această performanță, după Ticu Lăcătuşu (în anul 2001), David Neacşu şi Zsombor Tulit (în anul 2009), precum şi Crina Coco Popescu (în anul 2011).

Cucerirea vârfului Vinson (4897m) de către Ciprian Pătrașcu a avut loc în 8 decembrie, la capătul unei expediții care a început în 22 noiembrie.


Reușita lui este cu atât mai importantă ținând cont că a făcut parte dintr-o echipă internațională, toți ceilalți șase membri având o experiență mult mai mare decât clujeanul Ciprian Pătrașcu. El povestește că a plecat în aceast expediție cu mari rețineri din cauză că el era singurul român, nu știa cine sunt colegii de echipă și cât sunt de experimentați. “Pot să vă spun faptul că, la început, am avut mari reţineri în legătură cu participarea mea în cadrul acestei expediţii. În primul rând, datorită faptului că eram singurul român, iar în al doilea rând din cauza faptului ca agenţia care a organizat toată logistica expediţiei nu ne-a dat opţiunea de a ne cunoaşte între noi înainte de această experienţă. Practic, noi toţi am fost puşi în postura de a ne cunoaşte doar cu o seară înainte de plecarea propriu-zisă în expediţie, în Punta Arenas, oraşul cel mai sudic din Chile, unde se organizează majoritatea expediţiilor care au ca scop explorarea şi cunoaşterea Antarcticii”, a spus Ciprian Pătrașcu, la întoarcere.

A făcut față cu brio colegilor străini mai experimentați

Ceilalți alpiniști care au urcat pe vârful Vinson alături de clujean sunt un nepalez, un canadian, un olandez, un australian și doi americani. “În momentul în care mi-am cunoscut colegii de expediţie am constatat că toţi erau mult mai experimentaţi ca mine. Spre exemplu, am avut în echipă o persoană cu două ascensiuni reuşite pe Everest (una pe faţa nordică, cealaltă pe faţa sudică), altul care tocmai prin această ascensiune reuşise să devină un Seven Summit Guy, iar un alt coleg tocmai se întorsese din maratonul Antarcticii (42 km la temperaturi de -30/ - 40 grade Celsius, alergat prin zăpadă, traseu pe care-l parcursese în mai puţin de șase ore). Cu toate acestea, consider că la sfârşitul expediţiei am reuşit să păstrez reputaţia excelentă pe care o au alpiniştii noştri peste hotare, percepţie confirmată şi de invitaţiile primite la finalul expediţiei în vederea participării şi la alte proiecte similare comune viitoare”, a mai declarat alpinistul clujean.


A fost și pe Mont Blanc și Aconcagua

Ciprian Pătraşcu mai are la activ şi alte ascensiuni reuşite, impresionante cu care nu se poate lăuda oricine.  A cucerit Vârful Aconcagua (6962 m), în anul 2011 împreună cu alpinistul român Vasile Cipcigan (şef formaţie Salvamont-Salvaspeo Cluj), vârful Mont Blanc (4.810 m), în august 2013, în cadrul unei expediţii româneşti din care au mai făcut parte, printre alţii, şi alpiniştii Adrian Vălean şi Vlad Căpuşan. De asemenea, a ajuns și pe Vârful Elbrus din Rusia (5.642), în august 2014, alături de alpinistul român Mihnea Prundeanu.

Expediția din Antarctica, pe vârful Vinson a fost susținută financiar și de Consiliul Județean Cluj.


Antarctica, o provocare pentru cei mai experimentați alpiniști

Continentul Antarctica este unul extrem de greu accesibil, nefiind locuit permanent în special din cauza condiţiilor meteorologice extreme (temperaturi constante de -30 /-40 grade Celsius), condiţii care combinate cu altitudinea şi vânturile care viteze de 50-70 noduri pe oră, transformă această experienţă în una extrem de provocatoare chiar şi pentru cei mai experimentaţi alpinişti. De asemenea, logistica organizării unei astfel de expediţii constituie o provocare în sine, accesul pe continent „in and out” se face doar săptămânal, dacă vremea o permite, timp de 3 luni/an, cu ajutorul unui avion rusesc vechi, care este obligat să aterizeze pe o pistă naturală din gheaţă. În aceste condiţii, încercarea de a escalada cel mai înalt vârf din Antarctica nu este una care pare să stea la îndemâna oricui.

Etichete: antarctica
abonare newsletter