Actualitate

Obama denunţă rasismul din America

Barack Obama s-a întâlnit săptămâna trecută, la Casa Albă, cu tineri activişti pentru drepturi civice care protestează faţă de uciderea prin împuşcare a unui adolescent de culoare de către un poliţist alb, în august, la Ferguson, în statul Missouri.

„Este un lucru adânc înrădăcinat în societatea noastră, este adânc înrădăcinat în istoria noastră”, a declarat preşedintele într-un interviu pentru postul de televiziune prin cablu Black Entertainment Television, care a difuzat fragmente duminică. „Când ai de-a face cu ceva atât de înrădăcinat ca rasismul sau prejudecăţile, trebuie să fii atent, dar este necesar să recunoşti că este nevoie de timp, să rămâi statornic şi să nu renunţi până nu ajungem cu toţii acolo”, a adăugat el.

După ce un mare juriu a decis joi să exonereze un poliţist alb care l-a sugrumat în timpul arestării pe un afro-american, provocându-i moartea, Obama a declarat că vrea să se asigure că poliţia „îi serveşte pe toţi în mod egal”. Demonstraţii au continuat să aibă loc de atunci în toată ţara, în oraşe ca New York, Seattle, Portland, Davidson şi Tampa.


„Această situaţie nu va fi soluţionată peste noapte”, a subliniat Obama în interviul pentru BET, subliniind că America a înregistrat progrese în domeniul drepturilor civile în ultimii 50 de ani şi că el crede că ţara îşi va soluţiona problemele legate de rasism.

„Atât de dureroase cât sunt aceste incidente, nu putem asimila ceea ce se petrece acum cu ceea ce se petrecea în urmă cu 50 de ani”, a apreciat el, adăugând că „dacă veţi vorbi cu bunicii, părinţii, unchii voştri, vă vor spune că situaţia e mai bună - nu bună, în unele cazuri, ci mai bună. Este necesar să insistăm, deoarece progresele se fac, de obicei, pas cu pas”, informează Mediafax.


Obama a făcut aceste declaraţii în contextul în care un sondaj Bloomberg Politics difuzat duminică relevă că majoritatea americanilor apreciază că interacţiunile dintre comunităţile minoritare şi albă s-au deteriorat de când a devenit el preşedinte.

Ultimele Stiri
abonare newsletter