monitorulcj.ro Menu
Actualitate

DOSARUL BICA: Gheorghe Stelian i-a dat 10 mil. de euro lui Dorin Cocoş pentru a soluţiona dosarul de la ANRP

Dorin Cocoş. Sursă foto: psnews.ro

Gheorghe Stelian le-a spus magistraţilor că i-a dat 10 milioane de euro lui Dorin Cocoş, aşa cum i-a cerut acesta, pentru a interveni la Sergiu Diacomatu, de la ANRP, în vederea soluţionării dosarului în care a cerut despăgubiri pentru terenul de 13 hectare, supraevaluat cu 61 milioane de euro.

Gheorghe Stelian, zis Stelu, a dat o declaraţie în faţa anchetatorilor în 20 noiembrie, când fostul şef al DIICOT Alina Bica a fost reţinută, arătând că, după ce a cumpărat de la Dino Sinigalia, în 2010, dreputurile litigioase pentru terenul de peste 13 hectare din zona Plumbuita, în Sectorul 2 al Capitalei, a vorbit cu Dorin Cocoş despre posibilitatea obţinerii de despăgubiri de la ANRP.

"Dorin Cocoş mi-a garantat că totul va fi bine şi să am încredere în el, moment în care dosarul a fost validat şi trimis către ANRP. După şedinţa de evaluare, s-a nominalizat un evaluator cu care m-am întâlnit în zona ANRP", a spus Gheorghe Stelian când a fost audiat de procurori, declaraţie citată în motivarea deciziei de arestare preventivă a fostului preşedinte al ANPR Crinuţa Dumitrean, document obţinut de Mediafax.


Acesta a mai arătat că, după finalizarea raportului de evaluare, în care a fost trecută o valoare a terenului de aproximativ 377 de milioane de lei, evaluatorul i l-a prezentat. Ulterior, Gheorghe Stelian a luat legătura cu Dorin Cocoş pentru a-i spune că "s-a rezolvat".

"Acesta, deşi nu avusesem stabilită o înţelegere prealabilă, mi-a cerut 10.000.000 de euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din csadrul ANRP în vederea soluţionării dosarului meu. Cu toate acestea, Dorin Cocoş nu a menţionat numele persoanei la care urma să intervină pentru soluţionarea dosarului", a precizat Gheorghe Stelian la audieri.


Gheorghe Stelian a mai arătat în declaraţia sa că, ulterior, Dorin Cocoş i-a propus să cesioneze 25 la sută din drepturi lui Gabriel Gheorghe, Adrian Andrici şi Valentin Vişoiu, pentru suma cerută de 10 milioane de euro, fapt care s-a şi întâmplat.

"Ulterior deciziei de restituire, în momentul în care am vândut o parte din acţiunile primite (la Fondul Proprietatea, n.r.), i-am remis lui Dorin Cocoş, în mai multe tranşe, suma de aproximativ 10.000.000 euro, conform înţelegerii avute", le-a spus Gheorghe Stelian procurorilor.


Acesta a adăugat că, după soluţionarea dosarului, în anturajul lui Dorin Cocoş l-a întâlnit pe Sergiu Diacomatu, vicepreşedinte ANRP la acea dată, despre care a înţeles că era persoana la care a intervenit Dorin Cocoş.

În dosarul despăgubirilor pentru terenul supraevaluat au fost arestaţi fostul procuror şef al DIICOT Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, preşedintele comisiei care a aprobat despăgubirea, fostul vicepreşedinte al ANAF Dragoş Bogdan şi expertul evaluator Emil Nuţiu, iar Oana Vasilescu, fost vicepreşedinte al ANRP, este cercetată în libertate sub control judiciar, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu.