Actualitate

Primăria Cluj-Napoca, obligată să plătească despăgubiri de 20.000 de euro proprietarilor unei foste cafenele

Proprietarii fostei cafenele Arizona din centrul Clujului vor primi despăgubiri de aproximativ 20.000 de euro, după ce au dat în judecată Primăria pentru că nu şi-au putut folosi spaţiul. Iniţial, au cerut despăgubiri în cuantum de peste 320.000 de euro, dar Curtea de Apel a stabilit ca primăria să plătească despăgubiri de doar 20.000 de euro.

Lansare de carte la Arizona sursa foto adevarul.ro Lansare de carte la Arizona sursa foto adevarul.ro

Sebestyen Clara Eva şi Sebestyen Andrei Nicolae au dat în judecată Primăria Cluj-Napoca în 2011 solicitând bani pentru perioada în care au fost lipsiţi de folosinţa imobilului situat pe strada Universităţii nr. 3, reprezentând cafenea Arizona. Ei au câştigat procesul privind retrocedarea spaţiului în noiembrie 2010, dar punerea efectiv în posesie a avut loc în februarie 2012.

Pentru cele două luni în care nu şi-au putut folosi spaţiul, Sebestyen Clara Eva şi Sebestyen Andrei Nicolae au cerut şi au obţinut despăgubiri de peste 320.000 de euro printr-o sentinţă a Tribunalului Cluj, însă Curtea de Apel a micşorat această valoare la suma de 20.000 de euro.


Consilierii locali urmează să voteze în 3 decembrie hotărârea prin care Primăria Cluj-Napoca va plăti suma de 17.138 de euro, reprezentând despăgubiri, suma de 13.824,32 lei reprezentând dobânda legală şi suma de 2.400 lei reprezentând cheltuieli de judecată.

„Prin cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii Sebestyen Clara Eva şi Sebestyen Andrei Nicolae în cadrul dosarului nr. 4926/211/2011, s-a solicitat obligarea primarului municipiului Cluj-Napoca, a municipiului Cluj-Napoca şi a Consiliului Local la plata sumei de 260.000 euro, echivalentul a 1.118.000 lei, reprezentând despăgubiri pentru lipsa de folosinţă a imobilului din Cluj-Napoca strada Universităţii nr.3. Prin sentinţa civilă nr. 189/2013 pronunţată de Tribunalul Cluj, Tribunalul a admis în întregime acţiunea precizată şi a dispus obligarea autorităţilor publice la plata sumei de 328.042 euro cu dobânda legală aplicată de la data introducerii cererii şi până la data plăţii”, se arată în proiectul de hotârâre.


Împotriva acestei sentinţa, Primăria Cluj-Napoca a declarat apel, iar Curtea de Apel a admis apelul şi a modificat sentinţa pronunţată de Tribunalul Cluj în sensul diminuării cuantumului despăgubirilor la suma de 17.138 euro echivalent în lei la data plăţii.

Cunoscutul local boem din centru a fost botezat de un elev de liceu pasionat de literatură. La sfârşitul anilor '50, scriitorul Virgil Stanciu, elev pe atunci, nefiindu-i permis să intre în cofetăria de pe strada Universităţii, a scris un text prin care a botezat-o, involuntar, „Arizona”.


Elevul Stanciu Virgil, care avea pe atunci doar 17 ani şi învăţa la Liceul „Emil Racoviţă” din Cluj a botezat în urmă cu aproximativ 51 de ani cofetăria Arizona, locul de întâlnire al scriitorilor şi boemilor clujeni. Acel elev este prof. Dr. Virgil Stanciu, cunoscut scriitor şi traducător clujean, dascăl la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş Bolyai, potrivit Adevărul.

Până ca Arizona să primească numele păstrat până azi, ea se numea, ca mai toate cofetăriile din oraş „Vita Dolci”, explică istoricul literar Mircea Popa. „A fost văzut din totdeauna un loc de întâlnire al scriitorilor încă din anii 70. De Arizona se leagă numele care au înfiinţat Tribuna, sau Echinoxul. Aici s-au născut multe romane. Ţin minte că eram student la Filologie când am trecut prima dată pe aici. Ştiu că aveau brioşe foarte bune şi la un preţ rezonabil”, spune Mircea Popa.


Multe alte nume ale literaturii clujene şi româneşti pot fi asociate acestui local. Printre acestea îi putem aminti pe Dinu Flămând (unul dintre întemeietorii cenaclului şi revistei „Echinox”), Romulus Guga (care a scris şi o carte intitulată „Adio, Arizona”), Augustin Buzura, Ana Blandiana, Romulus Rusan, Ion Mureşan, Ovidiu Pecican sau Vasile Gogea au frecventat cu toţii această cafenea.

abonare newsletter