Actualitate

1 Decembrie - Ziua Naţională a României

Ziua de 1 Decembrie este Ziua Naţională a României, anul 2014 marcând 96 de ani de la unirea Transilvaniei cu România, care a avut loc la Alba Iulia.

La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate (acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea).

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, este aşteptat la Alba Iulia, în 1 Decembrie, autorităţile locale anunţând că au pregătit de Ziua Naţională un program variat pe durata a trei zile, care va cuprinde, printre altele, o paradă militară, concerte, spectacole de lasere şi focuri de artificii.


2.700 militari și 280 de mijloace tehnice, la parada de 1 Decembrie

Peste 2.700 de militari, cu 280 de mijloace tehnice, din MApN, MAI, SRI şi SPP vor participa, luni, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, la eveniment urmând să asiste şi preşedintele Traian Băsescu.


Militarilor români li se vor adăuga şi detaşamente de militari din Franţa, Polonia, Republica Moldova, Turcia şi Statele Unite ale Americii.

În 2014 parada se desfăşoară în Piaţa Constituţiei, după ce Arcul de Triumf a intrat într-un proces de reabilitare şi reparaţii.


Evenimentul este programat să înceapă la ora 11.00.

Ultimele Stiri
abonare newsletter