Actualitate

Cum se explică întârzierile aeronavelor din cauza ceţii chiar şi după modernizarea balizajului

În luna octombrie, reprezentanţii Aeroportului Internaţional Cluj spuneau că în urma investiţiei efectuate în modernizarea balizajului în sezoanele de iarnă se va reduce numărul zborurilor întârziate sau anulate din cauza ceţii. Chiar şi după această modernizare, la începutul lunii noiembrie mai multe aeronave au fost redirecţionate spre alte aeroporturi sau au avut întârzieri semnificative.

David Ciceo directorul aeroportului clujean spune că modernizarea balizajului „atenuează, nu înlătură total neplăcerile legate de ceaţă”.

“Din 13 noiembrie, facilităţile categoriei a doua sunt în operare, s-a redus vizibilitatea înregistrată la aterizare de la 500 de metri la 300 de metri, nopţile trecute am avut primele aeronave Wizz Air care au aterizat pe o vizibilitate de 375 de metri. De asemenea, având în vedere noile îmbunătăţiri au aterizat şi aeronave care nu au putut ateriza pe alte aeroporturi. Aş vrea să menţionez, această facilitate atenuează, nu înlătură total neplăcerile legate de ceaţă. Pe niciun aeroport din lume nu se pot înlătura total pentru că vizibilitatea minimă este 150 de metri, este vorba de categoria a treia, care o s-o avem odată cu finalizarea pistei de 3500 de metri. Majoritatea aeroporturilor din Europa au aproximativ o zi-două când datorită ceţii nu se poate zbura deloc. Dar este o îmbunătăţire importantă pentru noi, pentru companiile aeriene şi mai ales pentru pasageri”, a precizat Ciceo.


Reamintim faptul că pe 3 noiembrie o aeronavă Bucureşti-Cluj, cu 30 de pasageri la bord, care trebuia să aterizeze la Cluj-Napoca a fost redirecţionată spre Aeroportul Sibiu, din cauza ceţii, pasagerii fiind transportaţi cu un autocar spre destinaţie, iar o zi mai târziu, în 4 noiembrie, patru curse aeriene interne şi externe operate pe Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" din Cluj au întârzieri din cauza ceţii.

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu" Cluj a organizat vineri o întâlnire în cadrul proiectului "Studii pentru dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă, la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca", proiect cofinanţat de U.E. prin programul TEN-T.

abonare newsletter