Actualitate

O nouă tulpină a gripei aviare, care poate afecta şi omul, a fost semnalată în Europa

O nouă tulpină a gripei aviare, mult mai contagioasă, care poate afecta şi persoanele care intră în contact cu păsările bolnave, a fost descoperită de curând la ferme din Olanda, Marea Britanie şi Germania.

Zeci de mii de păsări din cele trei state au fost sacrificate deja iar autorităţile olandeze au luat decizia de a interzice temporar livrările de carne de pasăre pe întreg teritoriul ţării.

În ultimele două zile, autorităţile sanitar-veterninare din Olanda sunt în alertă după ce specialiştii au descoperit, într-o crescătorie din regiune, o tulpină extrem de contagioasă a virusului gripei aviare. Au inspectat aproape 20 de ferme din centrul ţării şi au consultat sute de mii de păsări iar puii au fost sacrificaţi, potrivit Digi24.ro


În alertă de află şi autorităţile sanitar-veterinare din Marea Britanie unde, la o fermă din comitatul Yorkshire, mai multe raţe au fost depistate ca purtătoare ale virusului. Îngrijorarea a apărut însă şi în rândul autorităţilor europene după ce specialiştii au atras atenţia că noua tulpină a virusului, H5N8, poate infecta şi persoanele care intră în contact cu păsările bolnave.

Noul virus al gripei aviare a fost descoperit pentru prima dată în Coreea de Sud unde sute de mii de păsări au fost sacrificate în ultimele două luni. În Europa, virusul a fost depistat la începutul acestei luni şi la o fermă din nord estul Germaniei. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter