Actualitate

Angajaţii Operei din Cluj, scrisoare deschisă către Victor Ponta. Marius Budoiu şi Sabin Mircea Rus, în vizorul sindicaliştilor

Sindicatul Transilvania Art a angajaţilor din Opera Naţională Română Cluj-Napoca a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta prin care semnalau mai multe încălcare a legii, precum şi abuzuri comise de către conducerea instituţiei. Aceştia îl acuză pe directorul Operei Marius Budoiu că direcţiona beneficiile cuvenite Operei şi angajaţilor spre un ONG fondat de Sabin Mircea Rus.

“După primul an de mandat domnul Budoiu a renunţat la toate principiile enunţate în discursul de investitură, cât și la orice formă de dialog social sau relaţii de muncă bazate pe colegialitate şi respect reciproc, înlociundu-le cu un deşănţat cult al propriei persoane. În realizarea acestui scop l-a angajat în funcţia de purtător de cuvânt al Operei Naţionale Cluj pe domnul Sabin Mircea Rus şi a promovat în funcţii cheie persoane cu o reputaţie dubioasă şi fără realizări profesionale remarcabile (concertmaestrul Vlad Baciu, dirijorul Adrian Morar, regizorul de «culise» Dan Lupea, secretarul muzical Mihaela Baciu, consilierul juridic Dorina Zuaiter, maşinistul şef Zoltan Csonka)”, spun angajaţii Operei.

Aceştia îl acuză pe Marius Budoiu că a direcţionat beneficiile cuvenite Operei spre ONG-ul lui Sabin Mircea Rus.


“Cooptarea lui Sabin Mircea Rus nu a fost decât o manevră prin care cei doi direcţionau beneficiile cuvenite Operei si angajaţilor spre «Fidelia- bucuria Operei», ONG fondat de Sabin Mircea Rus în luna în care acesta a fost angajat la Operă. Chiar în discursul rostit în faţa angajaţilor cu ocazia deschiderii stagiunii 2013-2014 domnul Budoiu a prezentat ca o mare realizare cooptarea domnului Rus în echipa sa şi înfiinţarea respectivului ONG în sprijinul Operei, motivând că prevederile legale sunt stricte în privinţa folosirii beneficiilor extrabugetare iar veniturile realizate de Operă nu pot fi utilizate în realizarea proiectelor instituţiei. Aceste proiecte s-au dovedit a fi unele pur personale prin care cei doi deturnau ofertele de colaborare ale Operei spre ONG- ul menţionat, oferind onorarii generoase unor solişti sau  personaje cu roluri fictive din propriul anturaj. Aceste onorarii erau de regulă mai mari chiar şi decât beneficiul Operei ale cărei interese inclusiv materiale era obligat sa le reprezinte şi să le apere prin contractul de management încheiat cu Ministerul Culturii si Patrimoniului Naţional. Chiar domnul Budoiu figura pe unele afişe în calitate de regizor sau scenograf, în condiţiile în care ansamblul Operei nu a desfăşurat niciun minut de repetiţie sub îndrumarea sa”, se mai arată în scrisoarea sindicaliştilor.

Cine nu e de acord, să-şi caute de lucru în altă parte

Sindicaliştii îl mai acuză pe Budoiu că a impus în mod arbitrar clauze abuzive în contractele individuale de muncă ale angajaţilor declarând în faţa liderilor sindicali că “cine nu e de acord poate să-şi caute de lucru în altă  parte”.


“Domnul Budoiu nu a ezitat să stabilească distribuţiile după bunui plac, să aprobe colaborările artiştilor angajaţi în funcţie de disponibilitatea acestora de a fi docili pretenţiilor sale umilitoare şi de a ameninţa cu desfacerea contractelor de  muncă pe cei care nu au cedat presiunilor. O altă formă de discriminare a reprezentat-o modul preferenţial în care acesta a transformat contractele de muncă ale angajaţilor de pe perioadă determinată pe perioadă nedeterminată. În niciun caz nu a ţinut seama de nevoile angajaţilor și ale instituţiei, dimpotrivă, prima sa pretenţie a fost ca aceştia să renunţe de bunăvoie, la toate drepturile lor legale, inclusiv cele financiare în timp ce dânsul şi acoliţii săi încasau în urma aceloraşi prevederi legale sume de ordinal miilor de lei, unele provenind chiar din săraca subvenţie ministerială”, mai spun angajaţii Operei.

Marius Budoiu: Unii angajaţi sunt cercetaţi disciplinari

Directorul Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca Marius Budoiu spune că instituţia pe cate o conduce a fost supusă unui control amănunțit din partea Curții de Conturi, “control ce a durat mai bine de o lună și care n-a constatat nimic din seria acuzelor calomnioase conținute în această scrisoare deschisă”.


“Recunoaștem maniera calomnioasă și supărată a unor angajați ai instituției noastre cercetați disciplinar pentru absențe nemotivate de la serviciu, încălcări grave ale Codului Muncii pentru care riscă sancțiunea desfacerii contractului individual de muncă. Cât privește Asociația «Fidelia – bucuria operei», aceasta este o organizație constituită la inițiativa unui grup de personalități ce prețuiesc valorile lirice și instituția noastră, cu scopul exclusiv de a susține Opera Națională Română din Cluj-Napoca și activitățile sale. Unul dintre argumentele majore ale înfințării acestui ONG a fost acela de a crea cadrul legal pentru plata unor onorarii către angajații instituției noastre cu ocazia realizării unor proiecte artistice, altele decât cele obișnuite din agenda de stagiune”, spune Budoiu.

abonare newsletter