Actualitate

Curtea de Apel Cluj confirmă arestul la domiciliu în cazul lui Horea Uioreanu

Curtea de Apel Cluj a dispus ca fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu, arestat preventiv de la sfârşitul lunii mai pentru corupţie, să fie plasat în arest la domiciliu, decizia fiind definitivă şi se aplică de îndată, astfel că Uioreanu va părăsi miercuri Penitenciarul Gherla.

Tribunalul Cluj a hotărât luni să înlocuiască arestul preventiv cu măsura arestului la domiciliu. Decizia Tribunalului Cluj nu a fost definitivă şi a fost atacată de DNA, dar magistraţii Curţii de Apel au decis să respingă contestaţia DNA.

Curtea de Apel Cluj a judecat, miercuri, contestaţia procurorilor la decizia Tribunalului Cluj de luni, care hotărâse să înlocuiască arestul preventiv, în cazul lui Uioreanu, cu măsura arestului la domiciliu.


Astfel, Curtea de Apel a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, decizia fiind definitivă şi se aplică de îndată, astfel că fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj va părăsi miercuri Penitenciarul Gherla.

“În urma şedinţei de astăzi, 12 noiembrie, Curtea de Apel Cluj a respins ca neîntemeiată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj împotriva încheierii penale din 10 noiembrie a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Cluj în dosarul 3627/117/2014/a10 privind pe Horea Uioreanu şi Vasile Pogăcean. Hotărârea a fost pronunţată în şedinţa camerei de consiliu şi este definitivă”, se arată în decizia Curţii de Apel Cluj.


În 23 iunie, Horea Uioreanu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru trei infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.

În acelaşi dosar, Ioan Bene, membru AGA în cadrul SC Construcţii Napoca SA, a fost trimis în judecată, în arest preventiv, pentru dare de mită în formă continuată (7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi spălare de bani.


Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, a fost şi el trimis în judecată în arest preventiv, pentru 10 acte materiale de dare de mită.

Horea Uioreanu, Ioan Bene şi Vasile Pogăcean au fost arestaţi preventiv în 29 mai, iar ulterior Tribunalul Cluj le-a prelungit arestul preventiv.


În luna august, Tribunalul Cluj a respins cererea lui Horea Uioreanu, care invoca motive medicale, de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu.

Reamintim faptul că omul de afaceri Ioan Bene, care se afla în arest preventiv şi care este judecat în acelaşi dosar de corupţie cu fostul preşedinte al CJ Cluj Horea Uioreanu, a fost eliberat, marţi, din Penitenciarul Gherla, întrucât instanţa i-a admis cererea de a fi plasat în arest la domiciliu.


Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel Cluj, judecătorii au admis, marţi, o cerere depusă de avocaţii lui Ioan Bene, prin care solicitau înlocuirea arestului preventiv cu arest la domiciliu.

Avocatul Mihai Neamţu a declarat că potrivit legii, Ioan Bene va părăsi, marţi, Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla, hotărârea instanţei fiind definitivă.

"Noi am făcut în urmă cu două săptămâni o cerere de înlocuire a măsurii preventive cu arest la domiciliu. Această cerere a fost respinsă de Tribunal, noi am contestat-o şi a fost admisă acum, de Curtea de Apel. Decizia fiind definitivă, trebuie să se aplice de îndată, asta înseamnă că clientul meu va fi eliberat din închisoare astăzi (marţi - n.r.), după ce hotărârea instanţei va ajunge la penitenciar", a declarat Mihai Neamţu.

Neamţu a precizat că avantajul arestului la domiciliu pentru clientul său este că stă împreună cu familia, are acces la internet şi la telefon şi se poate ocupa şi de administrarea afacerilor sale.

"În continuare, clientul meu are de respectat reguli clare, nu are voie să părăsească domiciliul fără încuviinţarea judecătorului, nu are voie să ia legătura cu alţi martori şi inculpaţi în dosar, însă nici starea de arest la domiciliu nu este una de normalitate, dar măcar este alături de familie, are doi copii mici care merg la şcoală", a spus avocatul lui Ioan Bene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter