monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Curtea Constituţională a validat primul tur al alegerilor prezidenţiale

Curtea Constituţională a validat, vineri, primul tur al alegerilor prezidenţiale şi va trimite decizia pentru publicare în Monitorul Oficial, moment de la care poate începe campania prezidenţială pentru al doilea tur de scrutin, la care vor candida Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

Preşedintele Curţii Constituţionale (CC), Augustin Zegrean, a anunţat că rezultatele din primul tur de scrutin au fost validate cu unanimitate de voturi. El a precizat că decizia CC va fi trimisă vineri la Monitorul Oficial, iar după ce va fi publicată, poate începe campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. "Noi acum o trimitem la Monitor. Monitorul este pregătit încă de ieri, am vorbit cu ei, se va publica imediat", a spus Zegrean, citat de Mediafax.

Victor Ponta şi Klaus Iohannis, care au obţinut cele mai multe voturi în primul tur, vor candida în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.


Întrebat când ar putea fi validate rezultatele din al doilea tur de scrutin, Augustin Zegrean a că CC va aştepta rezultatele de la Biroul Electoral Central pentru a putea lua o decizie.

"Noi aşteptăm rezultatele de la BEC şi, cum am făcut şi astăzi, vom face şi data viitoare. Deci nu avem un termen, pentru că nu ştim cât va dura numărătoarea voturilor. Ceremonia de validare va avea loc, probabil, în aceeaşi zi în care vom valida şi rezultatele", a mai spus Zegrean.


Biroul Electoral Central a trimis joi la CC procesul verbal de constatare şi centralizare a rezultatelor votării din primul tur al alegerilor prezidenţiale, pentru validare.

Victor Ponta, candidatul alianţei PSD-UNPR-PC, a obţinut 40,44% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, urmat de Klaus Iohannis (ACL), pentru care au votat 30,37% dintre alegători, conform rezultatelor finale anunţate de Biroul Electoral Central.