Actualitate

Mii de manifestanţi au protestat la Budapesta faţă de taxa pe Internet

Peste 10.000 de manifestanţi s-au adunat în centrul Budapestei, duminică seara, pentru a protesta faţă de planul Guvernului ungar de a impune o taxă pentru utilizarea Internetului.

Guvernul maghiar vrea să le impună furnizorilor de internet o taxă de 0,49 eurocenţi/gigabyte. Liderul pe piaţă al serviciilor de internet, grupul german Telekom, a catalogat taxa drept „drastică”, atenţionând că în acest fel ameninţă investiţiile în reţelele de internet. Aceştia au mai sugerat ca legea să fie retrasă pentru că cei care sunt în această industrie nu au fost consultaţi cu privire la această idee, informează Euronews.

Protestatarii au aruncat în clădirea sediului Fidesz cu moninoare şi computere, iar în timpul marşului şi-au ţinut aprinse telefoanele în semn de protest.  La scurt timp după ce a fost anunţată propunerea legislativă pe internet a fost realizată o pagină de facebook care a adunat peste 100.000 de oameni. 


Balazs Gulyas, fondatorul paginii de facebook „O sută de mii împotriva taxei pe Internet”, a cerut Guvernului de la Budapesta să retragă proiectul de lege. Fidesz, partidul aflat la guvernare în Ungaria, impune tot mai multe taxe asupra oamenilor şi îşi dezamăgeşte chiar şi propriul electorat, a declarat el în faţa mulţimii adunate lângă clădirea Ministerului Economiei, în Piaţa Jozsef Nador. Balasz Gulyas a avertizat Guvernul de la Budapesta cu organizarea unui nou protest, marţi, în cazul în care nu va retrage acest proiect de lege în termen de 48 de ore, informează Mediafax.

Ministrul economiei de la Budapesta, Mihaly Varga, a spus că este nevoie de taxă pentru că oamenii au făcut trecerea de la telefoane la internet, informează euobserver.com.


„Internetul îi ajută pe oameni să se conecteze şi să se cunoască.  Nu cred că trebuie să limităm această tehnonogie”, a spus Krisztina Nagy, care vrea să devină programator web.

Propunerea legislativă a generat controverse şi în Bruxelles. În ciuda conflictelor, Victor Orban se bucură de o largă popularitate în Ungaria, unde partidul pe care-l conduce a câştigat ultimele alegeri. Opoziţia din Ungaria critică stilul autoritar afişat în ultimul timp de Orban şi apropierea acestuia de preşedintele rus Vladimir Putin. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter