Actualitate

Partidele pro-occidentale câştigă alegerile din Ucraina

Partidele pro-occidentale au înregistrat o victorie zdrobitoare la alegerile legislative anticipate din Ucraina, pe fondul conflictului armat cu rebelii proruşi din est.

Blocul preşedintelui Petro Poroşenko şi alte patru mişcări pro-occidentale, între care naţionaliştii, au obţinut împreună aproximativ 70 la sută din voturi, potrivit sondajului care se referă la jumătatea din Parlament aleasă prin scrutin proporţional şi realizat de trei institute de sondare a opiniei publice.

Blocul Poroşenko s-a clasat pe primul loc cu 22 la sută din voturi, urmat de Frontul Popular al premierului Arseni Iaţeniuk (21 la sută) şi de mişcarea Samopomici condusă de primarul Liovului (13 la sută). Partidul naţionalist Svoboda şi cel al fostului premier Iulia Timoşenko au obţinut fiecare 6 la sută din voturi, depăşind la limită pragul electoral de 5 la sută. Principalul partid prorus, format din foşti aliaţi ai preşedintelui Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere şi marginalizat, va fi, de asemenea, prezent în Parlament cu aproape 8 la sută din voturi, potrivit aceleiaşi surse. Partidul radical al lui Oleg Lişko, populist şi fără etichetă politică clară, a intrat pentru prima dată în Parlament cu 6 la sută din voturi.


Mişcarea Samopomici, fondată în urmă cu doi ani de către Andrii Sadovî, primarul bastionului naţionalist de la Liov, în vest, a reuşit să obţină susţinerea alegătorilor care reclamă o primenire profundă a elitelor politice, după protestele din Maidan care l-au înlăturat de la putere, în februarie, pe fostul preşedinte prorus Viktor Ianukovici.

„Ucrainenii vor schimbări, vor reforme”, a declarat Sadovî, comentând scorul partidului. Samopomici, care a participat în alegeri legislative pentru prima dată, a scos în faţă, în toată campania, absenţa din rândurile sale a unor politicieni cunoscuţi, foşti deputaţi ori funcţionari de rang înalt. Partidul a rupt inclusiv cu tradiţia politică ucraineană de a plasa liderul în capul listei. Locul i-a fost atribuit activistei Ganna Gopko, în vârstă de 32 de ani, cofondatoarea unei iniţiative favorabile reformelor, o figură ultramediatizată în ultimele luni, relatează Mediafax.


„Mai mult de trei sferturi dintre alegătorii care au participat la vot au sprijinit puternic și ireversibil orientarea Ucrainei spre Europa. Mai mult de trei sferturi din voturi au revenit partidelor proguvernamentale, conducând către o majoritate constituțională de 75% în parlament”, a declarat președintele Petro Porosenko.

Comisia Electorală Centrală a anunţat că rata de participare la vot era, la ora 17.20 (17.20 ora României), de 40,42 la sută. Şaptesprezece la sută dintre secţiile de votare s-au deschis mai devreme sau mai târziu decât era programat. Observatorii au anunţat însă că votul are loc într-o atmosferă calmă, informează Agerpres.


Potrivit euractiv.com, este pentru prima dată când comuniştii au fost scoşi din Parlament, de când Ucraina şi-a câştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991.

abonare newsletter