monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Alegeri parlamentare în Ucraina. Președintele țării a mers în estul separatist

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a mers duminică în estul separatist prorus în timp ce ţara alege un nou Parlament, un scrutin boicotat în teritoriile controlate de rebeli.

Alegeri parlamentare în Ucraina. Președintele țării a mers în estul separatist

"Am ajuns la Donbas", bazinul minier care include regiunile rebele Doneţk şi Lugansk, a scris preşedintele pe contul său de Twitter, publicând o fotografie cu el la bordul unui elicopter, în uniformă de camuflaj.

Potrivit Mediafax, soţia preşedintelui, Marina Poroşenko, a votat singură, într-o secţie de votare din centrul Kievului, explicând presei că acesta este la Donbas, "pentru a urmări desfăşurarea votului" organizat în teritoriile controlate de forţele ucrainene, potrivit unui comunicat al preşedinţiei.


Votul nu are loc însă în zonele controlate de rebeli şi aproximativ trei milioane de alegători nu vor putea participa la scrutin, din cei cinci milioane cât numără regiunile Doneţk şi Lugansk.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al preşedintelui a declarat că Poroşenko va vota la Kiev în cursul după-amiezii.


Condiţii dificile de vot pentru populaţia din zonele controlate de separatişti în estul Ucrainei

Teritoriile din estul Ucrainei controlate de rebelii proruşi vor ignora total, duminică, alegerile legislative anticipate organizate de Kiev, circa trei milioane de alegători fiind în imposibilitatea de a vota în circumscripţiile lor, relatează AFP.


Alegătorii care locuiesc în zonele controlate de separatiştii ce au proclamat în aprilie "Republica Populară Doneţk" (DNR) şi "Republica Populară Lugansk" (LNR), principalele două oraşe din regiunea minieră Donbas, pot teoretic să meargă în zona controlată de Kiev pentru a vota.