Actualitate

Clujul devine pentru trei zile capitala jazz-ului

Trei seri de jazz, trei artiști de renume cu stiluri de interpretare diferite, voci unice şi multe demonstrații excentrice de improvizație, toate vor transforma Clujul în capitala jazz-ului între 23-25 octombrie. Eli Degibri, Chico Freeman şi James Blood Ulmer sunt pregătiţi să facă publicul Cluj International Jazz Festival să vibreze, într-un demers menit să întărească pasiunea pentru acest gen muzical. Festivalul va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor, iar fiecare concert va începe de la ora 19:00.

Prima ediţie a festivalului debutează mâine, 23 octombrie, cu un repertoriu eclectic, semnat de Eli Degibri, din care nu vor lipsi atmosfera unei toamne în New York, ataşamentul faţă de ritmurile latino-americane sau pasiunea pentru tango, suprapuse peste ritmurile clasice de jazz. Eli aduce la Cluj albumul Twelve, primul înregistrat în afara Statelor Unite după revenirea sa acasă, în Israel, aşa că publicul va putea afla cum capătă dorul accente de jazz, dar şi să simtă prospeţimea unui sunet la care au lucrat doi tineri muzicieni, Gadi Lehavi (16 ani, pian) și Ofri Nehemya (18 ani, tobe).

Format la Berklee College of Music din Boston, compozitorul şi aranjorul Eli Degibri este unul dintre exponenţii valului israelian de muzicieni de jazz, care au luat cu asalt scenele newyorkeze la mijlocul anilor 90. El a intrat în atenția iubitorilor muzicii de gen după debutul său răsunător alături de geniul pianului Herbie Hancock și trupa acestuia. Din octombrie 2011, Degibri este succesorul basistului Avishai Cohen și co-director artistic al Festivalului de Jazz de la Marea Roșie.  


În cea de a doua zi a festivalului, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor, va urca un muzician pentru care jazz-ul este o pasiune dobândită în familie. O trompetă descoperită în beciul casei şi Chico Freeman ajunge să îndrăgească acest instrument muzical încă de mic. Călătoria sa spre jazz este întreruptă, pentru scurt timp, de pasiunea pentru matematică, atunci când decide să urmeze cursurile Universităţii Northwestern. Dar pentru că muzica este înscrisă în ADN-ul său, Chico se lasă sedus de trompetă, saxofon şi pian şi devine unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai genului, câştigând premiul New York Jazz Award în 1979 şi distincţia Discul Anului în 1981, pentru albumul The Outside Within, acordată de prestigioasa revistă Stereo Review.  

În 24 octombrie, Chico Freeman şi cvartetul său îi vor aduce un tribut lui Elvin Ray Jones, unul dintre cei mai mari toboșari ai lumii.


Evenimentul se va încheia, în 24 octombrie, cu o nouă sesiune de jazz, pe care James Blood Ulmer o dedică luptei neîncetate pentru evoluţia muzicii. Interpret lider al blues-ului, el vine la Cluj cu Pierre Dørge și New Jungle Orchestra, cu care a împărţit, în ultimii doi ani, cele mai importante scene ale lumii.

Deşi la începuturile carierei sale a visat să fie asemănat cu Wes Montgomery, muzicianul american şi-a descoperit propriul stil de interpretare la chitară după cinci ani intenşi de cercetare şi studiu. Sunetul său ascuţit şi pătrunzător i-a adus multe colaborări impresionante  (cu Ornette Coleman, Rashied Ali, Larry Young, Arthur Blythe etc.), artistul aplicând după bunul său plac fundamentele harmolodicii indiferent genul muzical pentru care optează. La cei 70 de ani ai săi, James Blood Ulmer continuă să descopere sunete noi, stârnind frenezia publicului prin reprezentații de mare calitate muzicală.


În funcţia de categorie, preţul biletelor variază între 40 şi 98 de lei pentru un singur concert, iar un abonament pentru toate cele trei zile de festival costă de la 98 la 248 de lei. Biletele pot fi achiziţionate de la birourile Diesel Events (Piaţa Unirii nr. 10), iar online, de pe eventim.ro. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter