Actualitate

Bugetarea participativă, trasă pe dreapta în 2014

Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a început un proiect, în premieră în România: bugetarea participativă.

Proiectul de bugetare participativă, prima inițiativă de acest gen din România, a început cu mare avânt anul trecut în cartierul Mănăștur, dar în 2014  Primăria Cluj-Napoca a “uitat” de proiect. Deși primarul Emil Boc declara că anul acesta bugetarea participativă se va extinde în Mărăști, până acum nu s-a întâmplat nimic. Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au declarat că autoritățile locale au analizat posibilitatea extinderii proiectului în Mărăști, dar din cauza campaniilor electorale pentru europarlamentare în primăvară și prezindețiale în toamnă, procesul a fost oprit.

Buget participativ pentru tineri

Potrivit reprezentanților Primăriei, dacă bugetul participativ pentru cartiere a luat o pauză, se derulează în schimb un proiect de bugetare participativă pentru tineret. “Primăria Cluj-Napoca împreună cu Grupul Pontes și Federația Share derulează un program de bugetare participativă pentru tineret. La sfârșitul anului vor fi făcute publice proiectele pentru 2015 din acest proiect”, a declarat Diana Apan din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. 


Clujenii spun cum să fie cheltuit banul public

Bugetarea participativă este un proces prin care comunitatea spune cum ar trebui cheltuiți banii din bugetul local pentru îmbunătățirea condițiilor din cartierul lor. “Gândiți-vă la bugetul familiei dumneavoastră și la modul în care vă dobândiți și vă cheltuiți banii. Apoi imaginați-vă o familie de câteva mii de ori mai mare (comunitatea locală în care trăiți și munciți) care are de colectat și de cheltuit o sumă mai mare de bani (bugetul local). Bugetarea participativă este un proces similar, care urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii din oraşul nostru, prin încurajarea cetăţenilor să se implice în definirea priorităţilor şi a obiectivelor de investiţii din bugetul local”, scrie pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea dedicată bugetului participativ.

Cinematograful Dacia se modernizează la dorința cetățenilor

Pe parcursul anului 2013 au fost organizate mai multe întâlniri între locuitorii din Mănăștur și conducerea Primăriei. În urma dezbaterilor, s-au stabilit mai multe priorități pentru cartier, una dintre acestea fiind modernizarea fostului cinematograf Dacia. Ulterior, pe baza sugestiilor cetățenilor, au fost alocați bani pentru reabilitarea clădirii, urmând ca în locul fostului cinema să funcționeze un centru multifuncțional care va adăposti următoarele spaţii majore: sala mare care este formată din cinematograf, spaţiu multifuncţional pentru piese de teatru, conferinţe, vestiare pentru actori; sala mică, formată din Centrul Inteligenţei, adică un centru dedicat copiilor şi tinerilor care vor putea urma cursuri gratuite de şah, bridge, go, scrabble, vor avea loc competiţii naţionale de şah. Pe lângă cele două săli, în clădire va fi amenajat şi un spaţiu pentru recepţii, expoziţii, zonă de alimentaţie publică, toalete.

abonare newsletter