Actualitate

Noua majoritate în Consiliul Local are termen precis: Ori astăzi, ori deloc

Surse din PDL acuză că, de câteva zile, se trag sfori pentru transferul cât mai multor consilieri locali înspre PMP cu scopul de a contura o nouă majoritate.

Consilierii locali ai PDL au astăzi de ales între Emil Boc şi noul partid creat prin absorbirea PDL în PNL. Surse din PDL susţin că decizia nu ar fi tocmai uşor de luat şi că unora dintre consilieri li s-ar fi cerut, mai mult sau mai puţin explicit, să aleagă.

Sursele Monitorul de Cluj susţin că s-ar face presiuni asupra consilierilor locali și județeni ai PDL pentru a trece la PMP. “Au fost făcute presiuni să trecem la PMP, unii au refuzat, alţii vor accepta”, au declarat sursele Monitorul de Cluj.


Astfel că, de câteva zile, se trag sfori pentru transferul cât mai multor consilieri locali înspre PMP cu scopul de a contura o nouă majoritate în Consiliul Local. Ușor de înțeles, în condițiile în care prin fuziune PDL se dizolvă în PNL, care deja are reprezentanți în Consiliu (aleși pe listele USL) și ar deveni astfel cea mai mare forță politică din deliberativul local. Dar, nucleul dur al PDL nu privește cu ochi buni situația și se teme că unii dintre propriii consilieri – proveniți din vechiul PNL – s-ar putea alia cu foștii adversari.

Adi Popa și Radu Rațiu, priviți cu neîncredere, dar scutiți de presiuni

Astfel, trei nume sunt privite cu neîncredere de reprezentanţii nucleului dur din PDL Cluj: Adrian Popa, Ovidiu Turdean (ambii proveniți din PNL), respectiv Radu Rațiu (un apropiat al vicepreședintelui național al PDL Alin Tișe).


La şedinţa de astăzi (joi, 16 octombrie) a Consiliului Local, Ovidiu Turdean este posibil să îşi anunţe retragerea din deliberativul local, din motive „personale”.

Surse din PDL au declarat pentru Monitorul de Cluj că „retragerea” lui Ovidiu Turdean nu este tocmai „personală” și că asupra consilierului local s-ar fi făcut unele presiuni, dar el le infirmă: „Daca e să fac o mutare, o voi face în sensul de a mă retrage definitiv din viaţa politică, mai degrabă decât să fac vreun «transfer». Am ajuns la un nivel de suprasaturaţie în ce priveşte politica. Deja analizez foarte serios posibilitatea de a mă retrage, e doar o chestiune de moment”, a explicat Ovidiu Turdean.


Următorul nume pe lista consilierilor locali ai PDL la Cluj-Napoca este însă mult mai „flexibila” Loredana Pop. Ea nu s-a remarcat decât printr-o locuinţă ANL primită de la fostul viceprimar Radu Moisin şi prin faptul că a reușit să intre în Barou doar la a doua „strigare”, după o recorectare suspectă a lucrărilor, de care nu ar fi străin fostul ei șef Daniel Buda.

Adrian Popa şi Radu Raţiu au fost feriţi de aceste presiuni. Adrian Popa este un apropiat al lui Arpad Paszkany, unul dintre sponsorii extrem de discreți ai democrat-liberalilor clujeni, iar pe Radu Raţiu l-a ferit faptul că e „omul lui Tișe”.


„Presiuni asupra mea nu au fost, dar este exclus să plec în PMP”, a precizat Radu Raţiu.

Consilierii locali PDL Gheorghe Şurubaru, Ligia Bocşe şi Ioan Pop nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima un punct de vedere.


Cei care doresc să-şi clarifice poziția și să aleagă o tabără sau cealaltă o pot face cel târziu joi. Unii deja au ales. De exemplu, consilierul local Radu Constantea (PDL) a declarat în cercul său de prieteni că votează cu Elena Udrea (PMP). Alţii, precum Adrian Popa spun că o plecare din PDL este exclusă. Aceeaşi poziţie o are şi Radu Raţiu: „Este exclus să plec din partid”.

Pentru Moisin întotdeauna e „linişte”

Preşedintele PDL Cluj-Napoca Radu Moisin, care e și consilier local, a spus că nu ştie de vreo plecare din partid şi că este exclus ca unii consilieri locali ai PDL să facă presiuni asupra altor colegi.

„Nu mi-a zis nimeni că vrea să plece şi mă îndoiesc că vor pleca. Dacă ar fi fost intenţii de plecare, aş fi aflat, dar mă îndoiesc. Consilierii locali PDL nu au cum să facă presiuni asupra altor colegi PDL. Nu ar avea cine să facă presiuni. N-am îndemnat pe nimeni să facă sau să nu facă ceva. Fiecare are propriul său traseu. Fiecare îşi decide viitorul politic, dar la întâlnirile de partid i-am sfătuit să nu îşi părăsească partidul la greu în preajma alegerilor. Cel mai probabil este că toţi consilierii vor rămâne în cadrul PDL. În continuare vom sprijini proiectele primarului Emil Boc. Nu ştiu despre vreo demisie a domnului Turdean. Nimeni nu e ţinut cu forţa în partid, dar ar fi o pierdere importantă”, a spus Moisin.

Totuși, miercuri, după o ședință „tehnică” a consilierilor locali PDL ținută în biroul și în prezența primarului Emil Boc - la care s-a pregătit ședința de Consiliu de joi -, mai mulți aleși locali democrat-liberali s-au retras pentru „discuții politice”. Surse din PDL au declarat pentru Monitorul că unii dintre consilierii PDL și-ar fi exprimat în discuții „om la om” disponibilitatea pentru un transfer la PMP.

„Ordonanţa traseiştilor“ expiră în 16 octombrie

Dacă vreunul dintre consilierii PDL ar avea gânduri de migraţie ar mai putea să o facă doar astăzi (joi, 16 octombrie), când expiră ordonanţa lui Ponta.

De altfel, cei care au dorit să profite au plecat deja: consilierii judeţeni Rareş Rusu şi Andreea Morar, primul la PMP, cea de-a doua a rămas independentă. Cei care ar avea gânduri de plecare după ziua de joi riscă să-şi piardă mandatul, situaţie subliniată indirect tocmai de Radu Moisin: “Fiecare are propriul său traseu, fiecare îşi decide viitorul politic”.

Blocul lui Tişe, perdea de fum pe ordinea de zi de astăzi

Ca să acopere un eventual scandal, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de joi 16 octombrie a fost introdus un subiect „cu cântec”: PUD-ul pentru o clădire de birouri a senatorului Alin Tișe, proiect puternic contestat - la comandă politică afirmă senatorul - în unele organe de presă.

abonare newsletter