Actualitate

Primăria, obligată să plătească 95.000 lei către moștenitorii familiei Banffy după ce a folosit Palatul Josika

În ultimii ani, Primăria Cluj-Napoca a pierdut procese pe bandă rulantă. De data aceasta, este vorba despre un proces cu moștenitorii familiei Banffy.

Primăria Cluj-Napoca trebuie să plătească despăgubiri de peste 95.000 lei moștenitorilor familiei Banffy după ce a folosit câteva apartamente din Palatul Josika, situat în Piața Unirii. Clădirea, evaluată la 5 milioane euro, a fost retrocedată, anul acesta, moștenitorilor familiei Banffy, iar acum autoritățile locale sunt puse la plata unor despăgubiri și cheltuieli de judecată. Potrivit reprezentanților Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei, municipalitatea a avut locuințe sociale în 10 apartamente din imobilul respectiv. Deoarece apartamentele au fost folosite de către Primărie, în perioada când clădirea făcea obiectul procesului de retrocedare, cei cinci urmași ai familiei Banffy, au dat în judecată municipalitatea și au cerut despăgubiri. Acest lucru se întâmpla în 2012, iar la doi ani de la începerea procesului, Primăria a pierdut și trebuie să plătească moștenitorilor cei 95.000 lei. Pe parcusul celor doi ani, suma pe care a încasat-o Primăria prin închirierea ca locuințe sociale a celor 10 apartamente a fost de aproximativ 13.700 lei.

Inițial au cerut 10.000 lei

“Prin cererea înregistrată la data de 20.04.2012, pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, reclamanții Banffy Toma Ștefan, Banffy Adalbert Iosif, Banffy Fruzsina, Clara Botje Cristina, Banffy Andras Jozsef au chemat în judecată pârâții Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, Municipiul Cluj-Napoca, prin primar, solicitând instanței ca prin hotărârea pe care o va pronunța să le oblige la plata sumei de 10.000 lei, reprezentând contravaloarea lipsei de folosință calculată, raportat la la chiriile care puteau fi obținute în perioada 20.04.2010 – 20.04.2012 pentru apartamentele reclamanților, situate în Piața Unirii nr.10, cu cheltuieli de judecată”, este precizat în sentința civilă a Judecătoriei Cluj-Napoca, din aprilie 2014. Ulterior, cei cinci moștenitori au venit cu o precizare de acțiune și au solicitat plata a 95.200 lei, reprezentând lipsa de folosință a apartamentelor în litigiu, pentru perioada 2010-2012.  


În ședința de Consiliu Local de joi va fi supus votului consilierilor proiectul de hotărâre care prevede plata a 95.200 lei plus 11.565 lei, cheltuieli de judecată către cei cinci urmași ai familiei Banffy.

Cum au câștigat procesul de retrocedare

Procesul de retrocedare a clădirii din Piața Unirii nr.10, cunoscută sub numele de Palatul Josika, a început în 1999. Întreaga suprafață a imobilului este de aproximativ 2.000 de metri pătrați. Avocatul Romulus Luca, cel care a reprezentat interesele familiei Banffy declara pentru Mediafax, la începutul anului, că valoarea imobilului este estimată la aproximativ 5 milioane euro.


În Palatul Josika a funcţionat înainte de 1989 fostul Oficiu Judeţean de Turism Cluj, care s-a transformat după 1990 în SC Turism Transilvania. La privatizarea acesteia, SC Unita Turism a cumpărat acţiunile de la FPS şi SIF. SC Unita Turism a cumpărat clădirea de la statul român. În imobilul respectiv se aflau și chiriași.

Palatul Josika, construit în secolul al XVI-lea, a fost reşedinţa fostului comite al Clujului, Josika Antal, iar ulterior imobilul a aparţinut familiei contesei Banffy Maria. Imobilul figurează pe lista monumentelor istorice.

abonare newsletter