Actualitate

După 66 de ani, Opera Maghiară Cluj pune în scenă “Nunta lui Figaro” de Mozart

Premieră după 66 de ani la Opera Maghiară Cluj. Peste două zile, clujenii vor avea ocazia să asiste la premiera operei “Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart. Reprezentanţii instituţiei spun că au făcut un pas “curajos” când au decis să pună opera lui Mozart în lumina reflectoarelor contemporaneităţii.

“Am avut patru premiere pe ţară şi o premieră absolută la Opera Maghiară Cluj. Credem că astăzi vorbim de recuperarea unei lipse pe care am făcut-o de 20 de decenii, nicio operă de Mozart, fapt pe care îl consider o greşeală. Nu există o operă fără lucrări de Mozart. Cred că acum e momentul să prezentăm pe scena Operei Maghiare cea mai cunoscută operă. Publicul va putea urmări o producţie nouă, nonconformistă, care în vremea lui Mozart a fost interzisă de către cenzură, dar care astăzi este accesibilă tuturor într-o viziune actualizată, postmodernă. Din 1948 nu s-a mai jucat acest spectacol. Va fi foarte multă mişcare, folosim şi corpul de balet. Este o operă foarte dificilă, am reuşit ca toată distribuţia să fie angajaţi ai instituţiei noastre, nu ştiu care instituţie mai poate cu proprii solişti să realizeze un spectacol ca «Nunta lui Figaro»”, a precizat directorul Operei Maghiare Cluj, Szép Gyula.

O mireasă, doi bărbaţi şi o soţie geloasă. Oare ce reţetă de căsnicie poate ieşi folosind ingredientele acestui  “triunghi” amoros?


Opera Maghiară din  Cluj prezintă “Nunta lui Figaro” într-o viziune nouă, din perspectiva acestui triunghi, patrulater, hexagon, amoros şi doreşte să introducă publicul în misterioasele şi complicatele aventuri  ale acestei  venerabile piese, compusă acum mai multe secole de Wolfgang Amadeus Mozart.

Premiera va avea loc joi, 9 octombrie  de la ora 18.30. Toţi cei care doresc să se relaxeze petrecând o seară  palpitantă şi plină de umor, au şansa să (re)vadă acest spectacol şi în data de 11 octombrie, sâmbătă, de la aceeaşi oră.


Spectacolul “Nunta lui Figaro” este în regia lui Novák Péter, care nu se află la prima colaborare cu Opera Maghiară Cluj, cea mai recentă colaborare fiind în calitate de coregraf al musicalului “Elisabeta Báthory”.  

Acesta a declarat marţi într-o conferinţă la Cluj-Napoca că a încercat să facă un spectacol “foarte apropiat” de public, dar şi pentru acei tineri care nu au pus niciodată piciorul în teatru.


Nunta lui Figaro Story sau altfel spus A crazy day  

În frământata Europă a secolului al XVIII-lea, poveştile individuale, ale oamenilor de rând intră în conflict cu comandamentele morale ale puterii. “Nunta lui Figaro” este în acest sens un adevărat model în istoria culturii, o fabulă cu un deznodământ fericit opunând morala idealizată a vremii realităţii de zi cu zi a biografiilor oamenilor de rând. 

Personajele principale se întâlnesc la nunta Suzanei, unde întâmplările neprevăzute îi iau prin surprindere. Gazda, Contele Almaviva, ţine foarte mult să respecte regulile feudale referitoare la prima noapte de căsnicie a slujitorilor săi, cu toate că anterior renunţase la ele.  Cu bani, promisiuni şi şantaj el încearcă să-şi împlinească dorinţele ascunse însă acestea ajung la urechea lui Figaro. La o asemenea  mârşăvie, servitorul îi răspunde tot cu mârşăvie. Împreună cu logodnica sa Suzana, o fată cu minte ageră,  şi cu Rosina, soţia  dezamăgită şi rănită a contelui, pun la cale o farsă pentru a-l atrage în capcană. În planurile sale îl introduce şi pe Cherubino tânărul paj al contelui, care se îmbracă în hainele Suzanei pentru a-l face de râs pe seducătorul conte.


Avem de-a face cu 5 personaje arhetipale, clasice, care, secundare sau nu, se întâlnesc cu evenimente extraordinare pe parcursul operei. Intriga este atât de bine construită încât din acţiunile personajelor nu putem bănui care va fi deznodământul, dar în final, binele  triumfă, aşa cum se cuvine unei comedii bine realizate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter