monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Fostul redactor şef al revistei Tribuna şi profesor la Facultatea de Jurnalism a încetat din viaţă

Fostul redactor-șef al revistei Tribuna şi conferențiar la catedra de jurnalism a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității „Babeș-Bolyai”, Maxim Danciu, a decedat în noaptea de 6 spre 7 octombrie la vârsta de 66 de ani. El suferea de o boală incurabilă.

Ion Maxim Danciu s-a născut în 17 februarie 1948, la Cluj. A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a UBB Cluj (1972), făcând parte din gruparea Echinox. A fost doctor în filosofie, cu o teză despre Adevăr şi interes din perspectiva sociologiei cunoaşterii şi a antropologiei filosofice (1997). 

I. Maxim Danciu a condus revista Tribuna de la apariția noii serii a revistei, în toamna anului 2002, și până în decembrie 2012.


A debutat publicistic în 1970 cu articolul „Existenţă şi cunoaştere la Blaga“, în Echinox. Colaborări la revistele: „Echinox”, „Tribuna”, „Steaua”, „Viaţa studenţească”, „Luceafărul”, „Transilvania”, „Studia Universitatis Babeş-Bolyai”, „Familia”, „Aletheia”, „Cahiers roumains d’études littéraires”, „Discobolul”, „Transylvanian Review”.

A publicat numeroase volume de eseistică și teorie media: Partea şi întregul. Liniamente în antropologia filosofică românească, 1994; În scorbura din oglindă. Teme şi prefigurări în filosofia românească, 1997; Adevăr şi interes din perspectiva sociologiei cunoaşterii şi a antropologiei filosofice, 2001; Mass media, comunicare şi societate, 2003; Mass media. Modernitate, postmodernitate, globalizare, 2005; Filosofia lui Eugeniu Sperantia. Cinci studii analitice, 2010.


A colaborat la mai multe volume colective și a îngrijit ediții critice.

A fost membru al Academiei de Ştiinţe, Litere şi Arte (ASLA) de la Oradea din 1997; membru al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România (ASPRO) din 1998; membru al Uniunii Ziariştilor din România (1990-1998) și, de curând,  membru al Uniunii Scriitorilor din România.