Actualitate

Director festival Comedy Cluj: Ar fi interesant un studiu sociologic despre efectele comediei asupra clujenilor

Horaţiu Dan, directorul festivalului Comedy Cluj, care debutează vineri la Cluj-Napoca, este de părere că un studiu sociologic despre efectele comediei asupra clujenilor ar fi benefic să se realizeze în viitorul apropiat. El a mai spus că, deşi bugetul festivalului s-a diminuat, anul acesta clujenii vor avea ocazia să vadă timp de 10 zile, 192 de filme din 38 de ţări şi proiecţii în premieră.

“Ediţia aceasta va aduce 147 de proiecţii ceea ce va însemna 192 de filme din 38 de ţări, avem o secţiune competitivă extrem de puternică, peste 100 de invitaţi, un juriu divers cu mare experienţă care vine din zone diferite ale lumii cinematografice. Pe lângă secţiunea principală, avem secţiunea de scurtmetraje independente şi studenţeşti. Mai avem secţiunile Comedy Panorama, Comedy Drama Around the World care aduce 27 de filme în care comedia şi drama se îmbină perfect, Doc Comedy, Focus şi multe evenimente speciale. Noi credem în această nişă şi în efectele ei benefice asupra societăţii. Cred că ar fi foarte important ca colegii de la sociologie să realizeze un studiu despre efectele comediei asupra societăţii clujene, mai ales că au început să se organizeze tot mai multe evenimente de acest gen în ţară şi în străinătate. Comedy Cluj a fost deschizător de drumuri”, a precizat Horaţiu Dan.

Cătălin Anchidin din cadrul departamentului de comunicare a Comedy Cluj a precizat, la rândul lui, că  în secţiunea Focus, în acest an, clujenii vor avea ocazia să vadă filme din cinematografia germană şi olandeză.


“Anul acesta ne-am concentrat pe cinematografia din Germania şi Olanda, umorul, deşi universal, este specific unei anumite culturi. Nu e uşor să selecţionezi filme de comedie, comedia poate lua multe forme, satira, musical de comedie, comedia romantică, foarte multe tipuri de comedie şi tipuri de umor, diferă de la o cultură la alta. E destul de greu să faci o selecţie completă, inclusiv din punct de vedere cultural şi geografic. Această selecţie a filmelor care vor fi prezentate în cadrul festivalului reuşeşte să vadă dincolo de umorul pur şi reuşeste să găsească filme în care umorul se îmbină armonios cu drama, ca în viaţă, umorul nu poate fi pur ci trebuie să atingă şi puncte serioase”, a adăugat Anchidin.

Horaţiu Dan a mai precizat că bugetul festivalului a scăzut faţă de alţi ani.


“Bugetul este mai mic decât anul trecut. Din cauză că se taie fonduri de peste tot, ne-am reorientat în special în zona privată. Marile companii şi-au tăiat bugetele de marketing foarte serios, bugetul nostru e construit cash şi pe produse şi servicii. Avem unele firme care nu ne dau bani dar care ne uşurează viaţa punându-ne la dispoziţie tot felul de bunuri şi servicii. Bugetul festivalului nu este atât de mare pe cât am dori, am selecţionat foarte puternic aceşti 100 de invitaţi pe care îi aducem la Cluj, toţi sunt nume importante din industria filmului care vin şi participă cu filme la festival”, a mai spus Dan.

Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, va deschide cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj care se va desfăşura în perioada 10-19 octombrie. Evenimentul va avea loc vineri de la ora 19:00 la Cinema Florin Piersic.


Preţurile biletelor rămân neschimbate faţă de anul trecut. Un bilet vândut în regim obişnuit costă 9 lei, biletele cu preţ redus pentru elevi, studenţi şi pensionari pot fi achiziţionate la preţul de 7 lei, iar abonamentele cu cinci bilete costă 40 de lei, iar cele cu 10 bilete costă 65 de lei. Biletele la ediţia din acest a festivalului Comedy Cluj vor fi puse în vânzare la cinematografele Florin Piersic, Victoria şi Casa Tiff începând cu 7 octombrie. De asemenea, biletele pot fi cumpărate şi online de pe site-ul www.comedycluj.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter