Actualitate

De ce şi-a dat demisia Horea Uioreanu abia după 4 luni de la arestarea sa preventivă?

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Horea Uioreanu, arestat preventiv de la sfârşitul lunii mai pentru fapte de corupţie, şi-a depus demisia de la şefia CJ, la mai bine de patru luni de la arestarea sa preventivă. El a transmis prin avocaţii săi că demisia sa nu are nicio conotaţie politică şi că prin această demisie nu vrea nici să avantajeze, nici să dezavantajeze anumite persoane în contextul viitoarelor alegeri pentru şefia CJ Cluj.

Întrebat de ce această demisie a lui Uioreanu venit aşa de târziu, la patru luni de la arestarea sa preventivă, avocatul acestuia Tiberiu Ban a precizat că Uioreanu a aşteptat să vadă dacă va fi trimis în judecată sau nu pentru faptele comise.

“Domnul preşedinte a dorit ca această demisie să fie depusă în acest moment. Este o apreciere personală, dânsul a dorit să o formuleze în acest moment din considerente pe care le cunoaşte doar personal, nu le-a împărtăşi şi apărătorilor. Afost o decizie a domniei sale de a lăsa actul de justiţie să se deruleze în continuare. Noi l-am sfătuit să ia o decizie, nu l-am sfătuit nici să demisioneze, nici să nu demisioneze, dar această situaţie de interimat este o chestiune extra cauzei penale în care noi ca şi avocaţi avem atribuţii şi mai ales responsabilităţi în a-l consilia pe domnul Uioreanu. A fost o decizie a domniei sale, a exprimat-o în acest moment, au fost doar câte zile de amânare datorită faptului că dânsul se află într-o altă locaţie. Sunt convins că domnul Uioreanu nu a luat această decizie pentru a beneficia de un regim de favoare, acest gest arată dorinţa dânsului de a beneficia de un tratament legal ca toţi cetăţenii”, a precizat Ban.


El a mai spus că Uioreanu nu avea niciun motiv să-şi dea demisia în cursul urmării penale.


“În acest moment procesul dosarul a fost finalizat şi a fost sesizată instanţa de judecată. Renunţarea la calitatea de preşedinte al consiliului judeţean nu s-a pus în faza de urmărire penală pentru că procurorul nu are ce decizie să ia asupra unei sancţiuni penale. Suntem în procedura de cameră preliminară şi din acest moment legal, până nu a aflat care este acuzaţia şi natura acuzaţiei prin rechizitoriu, domnul Uioreanu a aşteptat să se finalizeze anchete şi dn momentul în care a constata cî este trimis în judecată a decis corect şi rezonabil să se pună la dispoziţia justiţiei, procurorul nu îndeplineşte funcţia de justiţie. Finalizată fiind urmărirea penală, Uioreanu a decis să nu-şi mai păstreze această calitate de preşedinte al CJ Cluj”, a mai adăugat avocatul lui Uioreanu.

Ban a mai spus că această demisie în acest moment nu are nicio conotaţie politică.


“Horea Uioreanu a luat această decizie străin de orice intenţie politică. Nu a avut interesul nici să avantajeze nici să dezavantajeze vreo persoană. Demisia lui nu are nicio conotaţie politică, chiar ne-a rugat să vă transmitem că este un act de decizie unilateral străin de orice dorinţă de a influenţa viaţa politică. Nu ne-a informat asupra unei decizii că urmează să-şi dea demisia şi din partid. Această demisie este conduita unui om responsabil care îşi asumă faptele. Nu exclud, dar nici nu infirm posibilitatea unei cereri de strămutare a dosarului”, a conchis Ban.

Uioreanu şi-ar fi pierdut mandatul la şase luni de la arestare, respectiv în 21 noiembrie.


În urma demisiei lui Horea Uioreanu, Guvernul trebuie să stabilească data alegerilor pentru funcţia de preşedinte al CJ Cluj, în termen de 90 de zile.

În 23 iunie, Horea Uioreanu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru trei infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.


Horea Uioreanu, Ioan Bene şi Vasile Pogăcean au fost arestaţi preventiv în 29 mai, măsura fiind ulterior prelungită.

În luna august, Tribunalul Cluj a respins cererea lui Horea Uioreanu, care invoca motive medicale, de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter