Actualitate

Dosarul Microsoft: La ce presiuni a fost supus fostul premier Emil Boc

Un martor din dosarul licenţelor Microsoft susţine că fostul şef al Fujistsu România ar fi demarat un lobby intens la foşti demnitari, pentru ca firma controlată de el să câştige noile contracte, lobby-ul fiind făcut de Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan la Emil Boc, Daniel Funeriu şi Valerian Vreme.

Declaraţia respectivului martor este prezentată în documente ale procurorilor anticorupţie, aflate printre cele prin care se cere aviz pentru începerea urmării penale a nouă foşti miniştri, în acest dosar.

Potrivit martorului, la cererea fostului şef al Fujistsu România, Claudiu Florică, omul de afaceri Dorin Cocoş şi primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, au făcut lobby la Emil Boc şi la membri ai cabinetului condus atunci de acesta. În declaraţia dată la DNA, martorul arăta:


"În anul 2008, Călin Tatomir a fost numit director general la Microsoft. El a declarat în piaţă că a acceptat această funcţie doar pentru a se ocupa împreună cu Claudiu Florică de reînnoirea contractului de licenţiere cu Guvernul României.

De altfel, Călin Tatomir a părăsit Microsoft în 2010, după semnarea acestui contract.


Călin Tatomir se cunoştea foarte bine cu Claudiu Florică, ambii lucrând împreună la Compaq şi apoi lucrând în diverse proiecte. Claudiu Florică nu a mai dorit să folosească FSC, preferând să aibă direct control asupra firmei care va câştiga noul contract.

Fostul soţ al Elenei Udrea, lobby intens la Emil Boc

El a demarat un lobby intens cu ajutorul lui Dinu Pescariu, prin Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan asupra premierului Emil Boc şi a miniştrilor Gabriel Sandu - MCSI şi Gheorghe Pogea - MF, pentru a obţine acceptul pentru reînnnoirea contractului de licenţiere.


Claudiu Florică i-a cerut lui Călin Tatomir să obţină un discount de 65% de la Microsoft având în vedere cantităţile foarte mari de licenţe pentru care se semna noul contract precum şi investiţiile făcute deja de Guvernul României în licenţele Microsoft.

Iar dacă nu i-a mers cu Boc, fostului şef al Fujitsu i-a fost foarte ușor să ajungă la o înțelegere cu ministrul Comunicațiilor de la acea vreme, Gabriel Sandu. Conform datelor din dosar, acesta a primit suma de 3 milioane de euro pentru a asigura derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft.


După obţinerea acestui discount Claudiu Florică a cerut MCSI demararea procedurii de licitaţie. Claudiu Florică cu sprijinul ministrului Gabriel Sandu, a impus condiţii foarte restrictive de participare la licitaţie pentru nu avea competitori.

Se cereau diverse certificări pentru persoanele din cadrul firmelor ce participau la licitaţie, cifre de afaceri pe acest tip de contract în zona guvernamentală din România şi astfel erau eliminaţi competitorii.


În aceste condiţii la licitaţie s-a prezentat un singur consorţiu de firme, majoritatea acestor firme fiind deţinute direct sau prin interpuşi de Claudiu Florică. Acest consorţiu a câştigat licitaţia şi a semnat contractul cu MCSI. Preţurile licenţelor au fost şi de această dată mult mai mari decât costurile, ascunzând mita cerută de autorităţi.

Lobby-ul pentru miniştrii Valerian Vreme şi Daniel Funeriu au fost făcut tot prin intermediul lui Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan.

Un alt martor audiat în dosar a vorbit despre înţelegerile privind sumele de bani care să le revină lui Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan, Dinu Pescariu şi fostului ministru Gabriel Sandu.

"În mod direct am fost implicat şi în procedura de achiziţii publice de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a licenţelor Microsoft destinate utilizării în administraţia publică în anul 2009.

Ce spune Boc

Fostul premier Emil Boc a declarat că nu are "nicio tangenţă” cu dosarul instrumentat de DNA cu privire la contractele cu Microsoft, care vizează nouă foşti miniştri, că nu a fost citat de procurori şi că nu are "ştiinţă" de vreo încălcare a legii în acest caz.

"Nu pot să comentez implicaţiile juridice. Din punctul meu de vedere, orice anchetă judiciară trebuie să-şi urmeze cursul. Eu nu am ştiinţă de vreo încălcare a legii sau legalităţii cu privire la actele la care se face referire, dar anchetele judiciare trebuie să-şi urmeze cursul” a afirmat Emil Boc, sâmbătă, la Sinaia, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor.

Întrebat dacă a fost citat la DNA în acest dosar, Emil Boc a răspuns negativ: "Nu am avut nicio tangenţă cu acest subiect”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter