Actualitate

Începe “nebunia” cazărilor studenţilor în cămine

Universităţile de stat din Cluj-Napoca pun la dispoziţia studenţilor aproximativ 12.000 de locuri de cazare în cămine, în camere cu două sau mai multe locuri, dar şi în apartamente în care condiţiile sunt "ca acasă", tarifele lunare situându-se între 100 şi 280 de lei, la fel ca anul trecut.

Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB), cea mai mare instituţie de învăţământ superior din Cluj-Napoca, oferă 5.204 locuri de cazare în 17 cămine, cazările începând vineri dimineaţă pentru studenţii de anul I.

În căminul A2, din complexul studenţesc Hasdeu, studenţii au la dispoziţie camere cu două paturi, cu baie şi bucătărie inclusă, cele de la etaj având şi balcon.


"Camerele au acces la internet. Pe fiecare etaj există un oficiu, cu mobilier de bucătărie, aragaz", a declarat pentru Mediafax administratorul căminului.

În alte cămine ale UBB, camerele sunt cu două până la cinci paturi, toate beneficiind de săli de lectură şi internet gratuit.


Tarifele pentru anul universitar 2014 - 2015 au rămas nemodificate faţă de cele de anul trecut şi sunt cuprinse între 100 de lei pe lună în cameră cu cinci paturi cu baie comună pe palier şi 250 de lei pe lună în cameră cu două paturi, cu baie şi bucătărie.

UBB are înscrişi circa 40.000 de studenţi.


Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) dispune de 4.808 locuri de cazare în şapte cămine în campusurile din Observator şi Mărăşti.

"Punem la dispoziţie camere cu două sau patru locuri, cu baie proprie în fiecare cameră, cu oficii pe fiecare palier dotate cu plite electrice, maşini de spălat pe fiecare palier. De asemenea, există săli de lectură pe fiecare palier, şi acces gratuit la internet. Căminele au un sistem de pază privat, cu supraveghere video", au declarat reprezentanţii universităţii.


Cazarea în căminele UTCN este cuprinsă între 110 şi 155 de lei, în funcţie de camere, tot la nivelul anului trecut.

UTCN are înscrişi circa 20.000 de studenţi, din care 9.000 sunt din afara Clujului.


Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), unde învaţă circa 6.000 de studenţi, pune la dispoziţia studenţilor 1.338 locuri de cazare în cinci cămine, cu acces gratuit la internet şi televiziune prin cablu.

Constantin Bordea, reprezentant al universităţii, a menţionat că studenţii care se cazează în căminele instituţiei au şi parcări gratuite.

"Căminul 8 din Haşdeu, de exemplu, are 394 de locuri, sunt camere cu câte două paturi cu baie inclusă, iar oficiile de pe fiecare palier sunt dotate cu frigider, aragaz cu hotă, masă de tranşat carne şi de servit. În căminul Agronomia II, de pe str. Moţilor, avem apartamente cu două camere, cu baie şi bucătărie inclusă, cu toate facilităţile moderne, exact ca acasă", a spus Bordea, citat de Mediafax.

Tarifele au rămas aceleaşi ca şi anul trecut şi sunt cuprinse între 105 lei şi 195 de lei.

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), unde sunt înscrişi peste 6.200 de studenţi, oferă 550 de locuri de cazare în şase cămine studenţeşti din complexurile Haşdeu şi Observator, în camere cu două până la patru paturi.

Tarifele sunt cuprinse între 130 de lei în cameră cu patru paturi şi baie pe hol şi 280 de lei în camere cu două paturi, cu baie şi bucătărie incluse, la fel ca anul trecut.

Universitatea de Arte şi Design (UAD), unde învaţă circa 1.000 de studenţi, oferă cele mai puţine locuri de cazare dintre universităţile clujene - 75 - în două cămine, pe str. Albac şi Al. Vaida - Voevod, tarifele fiind cuprinse între 120 şi 170 de lei.

"Sunt camere cu două locuri, unele cu baie comună şi oficiu pe palier, dar sunt şi camere cu baie inclusă. Sunt cămine cu wi-fi", au afirmat reprezentanţii universităţii.

Studenţii care nu prind locuri în căminele puse la dispoziţie de universităţi se pot caza în cămine private, care au tarife mai scumpe. De asemenea, cei care nu doresc să locuiască în cămine, pot opta şi pentru închirierea unor garsoniere sau apartamente.

Chiriile înaintea începerii anului universitar s-au majorat la Cluj-Napoca cu 15 la sută faţă de lunile iulie - august, indiferent de zonă, dar studenţii care preferă această variantă dispun de o mai mare intimitate.

Chiria unui apartament cu două camere este de la 330 de euro, iar în cazul unui apartament cu trei camere ajunge la 400 de euro. O garsonieră se închiriază cu circa 180 - 200 de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter