monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Peter Tunde a fost TRIMISĂ ÎN JUDECATĂ de DNA Cluj. A cerut MITĂ peste 21.000 de euro

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus miercurri trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui Peter Tunde, inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, la data faptei, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență, în formă continuată (14 acte materiale).

Alături de Peter Tunde, a mai fost trimis în judecată şi Vasile Felician Perşa, în stare de libertate, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:


În perioada iunie - 1 septembrie 2014, inculpata Peter Tunde Ilona Csilla, în calitate de inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Cluj, a pretins de la un număr de 14 persoane suma totală de 21.300 euro, din care a primit efectiv suma totală de 10.300 euro.

Aceste sume de bani au fost pretinse de către inculpată pentru ca, prin influența de care se prevala că o are asupra membrilor comisiilor de evaluare/corectare de la examenele de bacalaureat susținute la nivelul municipiului Cluj-Napoca, în sesiunile de vară și toamnă 2014, precum și asupra membrilor comisiilor de corectare de la examenele de definitivat și titularizare susținute în luna iulie 2014, îi poate determina pe aceștia la notarea favorabilă, superioară dar și pentru obținerea notelor de promovare în favoarea unor candidați.


În cursul lunii iunie 2014, inculpatul Perșa Vasile Felician a remis inculpatei Peter Tunde Ilona Csilla suma de 1700 euro pentru ca aceasta, în calitate de inspector general adjunct în cadrul ISJ Cluj, să își exercite influența de care se prevala că o are la membrii comisiei de evaluare de la bacalaureat, cu atribuții de corectare și notare a lucrărilor susținute de o rudă a inculpatului, pentru a determina pe acești profesori corectori în notarea favorabilă a lucrărilor de examen și obținerea promovării bacalaureatului.

La data de 1 septembrie 2014, inculpata a primit de la o persoană, în scopul menționat anterior, suma de 1.000 euro, reprezentând o parte din suma de 2.200 euro anterior pretinsă de la persoana respectivă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.


În cauză s-a dispus instituirea sechestrului și indisponibilizarea sumelor de 2080 euro și 635 lei aparținând inculpatei Peter Tunde Ilona Csilla în vederea confiscării speciale.

De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil situat în Cluj Napoca, aparținând inculpatei Peter Tunde Ilona Csilla până la concurența sumei de 8077 euro, în vederea confiscării speciale.


Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii și preventive dispuse în cauză.