Actualitate

Prima bază de date din România despre populaţia Transilvaniei, începând cu 1850, realizată de Universitatea "Babeş-Bolyai”

O echipă a Centrului de Studiere a Populației din cadrul UBB lucrează la realizarea primei baze de date a populației din Transilvania. Folosind informații din registre parohiale de stare civilă și fiscale, cercetătorii urmează să centralizeze informații demografice ce datează din anul 1850.

Proiectul “Baze de date ale populației istorice din Transilvania”  beneficiază de o linie finanțare acordată prin intermediul unui grant al Guvernului Norvegiei, însumând  650.000 de euro, informează Mediafax.

Baza de date ce urmează a fi întocmită va cuprinde persoanele care au locuit în Transilvania între 1850 și 1914. Estimările arată că populația Transilvaniei depășea cifra de cinci milioane de persoane în intervalul 1850-1914.


“Strângem date de la toate confesiunile şi de la toate etniile chiar dinainte de 1850. Pentru fiecare etnie avem mai multe confesiuni. Pentru români avem ortodocşi şi greco-catolici, pentru maghiari avem reformaţii calvini, dar şi unitarieni, catolici, luterani, avem germani, care sunt luterani, dar şi catolici, avem evrei, armeni sau greci. Registrele sunt scrise în româneşte, cu litere chirilice, în maghiară sau germană. Toate registrele se digitizează, foile sunt scanate şi fotografiate, şi vor putea fi disponibile pe un site”, a subliniat Popovici.

Activitatea de cercetare are loc în zece județe: Brașov, Hunedoara, Alba, Cluj, Mureș, Harghita, Covasna, Bistrița-Năsăud, Sibiu și Sălaj.


Vlad Popovici a precizat că, pe măsură ce vor fi epuizate sursele disponibile în registrele parohiale, cercetătorii vor face apel la izvoare diferite, precum registrele fiscale, pentru a identifica toate persoanele, în condițiile în care “de fiscalitatea austriacă nu scăpa nimeni”.

"La final, rezultatele pot fi folosite şi la aflarea arborelui genealogic al unor locuitori din Transilvania, care este produsul cu cel mai mare impact la public. Astfel, o persoană originară din microzonele cercetate din Transilvania, îşi va putea face arborele genealogic, având o informaţie primară măcar despre bunici. Va putea găsi pe site-ul bazei de date numele localităţii şi numele persoanei. Aplicaţia va fi gratuită pentru obţinerea arborelui genealogic”, a explicat cercetătorul Centrului de Studiere a Populaţiei.


Baza de date va putea fi utilizată și pentru întocmirea unor analize transgenerațioanle: din registrele parohiale se vor putea extrage date privind cauzele morții unor persoane, pe o anumită microzonă, pe o perioadă de 100 de ani.

"Urmează posibilitatea realizării unor studii demografice sau a unora despre migraţia populaţiei. Vom avea o bază de date pentru studierea moaşelor, una cu preoţii care activau în Transilvania sau numai despre o anumită confesiune religiosă”, a spus Popovici.


Cercetătorul a adăugat că în registrele parohiale a întâlnit și situații în care porțiuni de pagini sunt rupte ori în care cerneala este ștearsă, făcând astfel ca scrisul să fie ilizibil.

"Preoţii din parohii completau datele în registrele parohiale scriind cu cerneală şi folosind pene de gâscă. Avem şi formulare de logodnă numite Buna învoială. În Transilvania registrele parohiale de stare civilă au înregistrări oficiale până în 1895, după care a intrat în vigoare, în Ungaria, legislaţia actelor civile, care preciza că naşterile, căsătoriile şi decesele se înregistrau la primării”, a mai arătat Popovici.


Proiectul deșfășurat de Centrul de Studiere a Populaţiei din cadrul UBB Cluj-Napoca va dura trei ani, iar primele rezultate vor putea fi solicitate de cei interesaţi în primul trimestru al anului 2015.

Ultimele Stiri
abonare newsletter