Actualitate

Jumătate din gunoaiele județului, depozitate în Cluj-Napoca. Ce se întâmplă când se umple rampa provizorie?

Lucrările la centrul ecologic de deșeuri trebuiau să fie încheiate încă din 2013.

Până la deschiderea centrului ecologic de deșeuri din Cluj-Napoca, autoritățile locale trebuie să găsească o soluție pentru depozitarea gunoaielor, mai ales că jumătate de județ aduce deșeurile în municipiu. Pentru gestionarea acestei situații, a fost semnat un protocol între Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și Salprest Rampa, firma care gestionează actualul depozit de gunoaie. Primarul Emil Boc a declarat că prin acest document, administratorul rampei și autoritățile își iau mai multe obligații. „Acest protocol este produsul unei inițiative comune a Consiliului Local, Consiliului Județean și Salprest Rampa.  Este o soluție temporară pentru a gestiona o situație imposibilă în care ne aflăm din cauza proastei gestionări a situației privind realizarea noului centru de deșeuri”, a declarat Boc.

Două rampe provizorii pentru gunoaie

Potrivit conducerii Primăriei, până la deschiderea centrului ecologic de deșeuri, deșeurile din jumătate de județ vor fi depozitate pe actuala rampă provizorie, administrată de Salprest Rampă. După ce aceasta se va umple, vor fi depozitate pe a doua rampă provizorie care este în curs de autorizare. Ulterior, autoritățile locale ar urma să găsească un teren pentru construirea unei alte rampe provizorii. “Ne luăm angajamentul ca în condițiile legii să găsim suprafețe de teren limitrofe rampei de gunoi existente ca să deschidem o rampă provizorie ulterior. Este o soluție legală și temporară prin care să ne asigurăm că preluăm gunoaiele clujenilor până la deschiderea rampei temporare”, a precizat Boc.


Vechea rampă trebuia închisă de acum patru ani

Groapa neconformă de gunoi trebuia închisă încă de acum patru ani, dar nu s-a putut realiza acest lucru din cauza problemelor legate de proprietate. Abia la mijlocul lunii august, depozitul de deșeuri a trecut din administrarea Primăriei Cluj-Napoca în cea a Consiliului Județean. Acum vor urma demersurile pentru închiderea vechii rampe, iar până la deschiderea centrului ecologic de deșeuri vor funcționa cele două platforme temporare.

abonare newsletter