monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Scoţia decide astăzi dacă va deveni independentă

Scoţia decide joi dacă va deveni independentă sau dacă va rămâne în componenţa Marii Britanii, în cadrul unui referendum a cărui miză a generat o dezbatere politică în rândul celor pasionaţi de istoria sa.

Castelul Inverness, Scoția. Sursă foto: www.jeka.ro

Cele 2.600 de birouri de vot scoţiene îşi deschid uşile la ora locală 07.00 (09.00 ora României) şi le închid la 22.00 (24.00 ora României). Primele rezultate sunt aşteptate vineri dimineaţă.

Cei 4,29 milioane de alegători - dintre care 600.000 au votat deja prin corespondenţă - sunt chemaţi la urne şi este aşteptată o participare masivă, de ordinul a 80 la sută din populaţie.


Nimeni nu vrea să rămână tăcut atunci când este în joc viitorul Scoţiei şi scrutinul se anunţă strâns.

După ce au condus în intenţiile de vot, cei care militează împotriva independenţei au înregistrat o stagnare în ultimele săptămâni, fiind prinşi din urmă de campania mai agresivă şi mai vizibilă a celor care sunt în favoarea independenţei.


Ultimele sondaje creditează totuşi cu un uşor avans tabăra care susţine menţinerea în componenţa Marii Britanii, dar cu un număr de indecişi suficient de mare pentru a înclina balanţa.