Actualitate

Prinț moștenitor, lipsit de regat?

Națiunea scoțiană își decide joi viitorul: secesiune sau menținerea apartenenței la Regatul Unit? Monitorul de Cluj vă prezintă câteva aspecte inedite referitoare la posibilele consecințe ale referendumului.

Prinț, prinț, dar al cui?

„Prinț de Wales” este titlul acordat în mod tradițional moștenitorului coroanei Regatului Unit. Fără să implice un rol public formal sau o responabilitate legală, Prințul de Wales este legat istoric de administrarea Ducatului de Cornwall. Dacă rezultatul referendumului de joi are ca efect dezlipirea  Scoției de Marea Britanie, actualul deținător al titlului are să fie pus într-o situație ingrată: nu numai că acesta va rămâne purtătorul unui titlu de prestigiu pur simbolic, dar va fi deveni un veritabil prinț fără regat!

Reședința de vară, “în afară”

În plus, familia regală va fi oarecum înstrăinată de reședința pe care o deține la castelul Balmoral, în regiunea Aberdeenshire din Scoția. Reședința de vară preferată a familiei regale are o semnificație deosebită pentru membrii acesteia, întrucât achiziția castelului se leagă de Prințul Consort Albert, nimeni altul decât soțul faimoasei regine Victoria. Reședința a fost transmisă de-a lungul generațiilor și atinge astăzi o impresionantă suprafață de 260 kilometri pătrați.


Suveranitatea Scoției datează din perioada Evului Mediu timpuriu și a persistat până în anul 1707, când s-a alăturat uniunii rgatelor Angliei și Irlandei, pentru a da naștere Marii Britanii. De atunci, sistemul legislativ al Scoției a rămas independent de cel al regatelor vecine, Scoția constituindu-se de la început ca stat suveran în materie de legislație publică și privată.

În mai 2011, Partidul Național Scoțian a obținut majoritatea parlamentară și a început demersurile pentru organizarea unui referendum pentru independență. Ideea renăscută pentru desprinderea de Marea Britanie a trecut deja printr-un acord bilateral și prin Parlamentul scoțian, obținând avizul regal în data de 14 noiembrie 2013.


Referendumul va cuprinde o simplă întrebare, la care sunt chemați să răspundă toți cetățenii în vârstă de peste 16 ani: “Ar trebui Scoția să fie un stat independent?”

Potrivit ultimului sondaj realizat de Suravtion pentru Campania “Better Togheter”,  tabăra alegătorilor care se opun independenței formează în prezent o majoritate (47%) față de cea a celor ce se pronunță pentru secesiune (40,8 %) .


Articol scris de Albert Marcu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter