Actualitate

Kievul şi separatiştii proruşi au semnat un acord preliminar de ARMISTIŢIU

Autorităţile ucrainene şi separatiştii proruşi au ajuns la un acord asupra retragerii trupelor şi unui schimb de prizonieri, după ce au anunţat armistiţiul, vineri, la finalul unei reuniuni cruciale la Minsk, a declarat reprezentanta OSCE Heidi Tagliavini.

UPDATE 20.50 : Acord de retragere a trupelor şi schimb de prizonieri

Autorităţile ucrainene şi separatiştii proruşi au ajuns la un acord asupra retragerii trupelor şi unui schimb de prizonieri a declarat reprezentanta OSCE Heidi Tagliavini.

"Am continuat consultările şi am ajuns la mai multe acoduri, inclusiv armistiţiul, retragerea trupelor, accesul convoielor umanitare şi un schimb de prizonieri în baza principiului «toţi contra tuturora»", a anunţat Tagliavini, fără să ofere precizări despre modalităţile de retragere a trupelor.


Viitorul statut al republicilor proclamate unilateral de către insurgenţi de la Doneţk şi Lugansk nu a fost discutat, a adăugat ea.

"Am reuşit să ne punem de acord asupra unui schimb potrivit principiului «toţi contra tuturor». Este un progres", şi-a exprimat el satisfacţia.


De asemenea, Rusia intenţionează să trimită în zilele următoare un nou convoi umanitar în Ucraina, a adăugat Zurabov.

"Vom începe imediat procesul (de schimbare). Nu există altă cale decât a păcii. Ajunge cu luptele", a declarat, la rândul său, fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima, care a reprezentat Kievul.


---------------------

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a subliniat vineri că împărtăşeşte împreună cu preşedintele rus Vladimir Putin "o responsabilitate comună" pentru ca armistiţiul să "dureze mult timp" în estul Ucrainei.


„Armistiţiul are la bază un acord la care s-a ajuns în cursul convorbirii mele telefonice cu preşedintele rus Putin. Acesta este motivul pentru care cred că (...) este de-acum responsabilitatea noastră comună de a face ca acest armistiţiu să dureze mult timp”, a declarat el la Summitul NATO de la Newport, în Marea Britanie.

Preşedintele ucrainean a anunţat, de asemenea, că militarii reţinuţi de către cele două părţi - atât cei din armata ucraineană, cât şi rebeli proruşi - vor fi „foarte probabil” eliberaţi sâmbătă.


„Sunt foarte mulţumit” de acordul la care s-a ajuns la Minsk cu separatiştii, a adăugat el, apreciind că speră ca acesta să fie „baza unei soluţii paşnice” la conflictul care s-a soldat cu peste 2.600 de morţi în estul Ucrainei.

Reprezentanţi ai Guvernului ucrainean şi rebelilor proruşi care s-au întâlnit la Minsk au semnat vineri un protocol preliminar pentru încetarea focului în estul Ucrainei, anunţă preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

La negocierile de la Minsk, capitala Belarusului, iau parte fostul preşedinte ucrainean Leonid Kravciuc, ambasadorul rus în Ucraina Mihail Zurabov şi liderii "republicilor populare" de la Doneţk şi Lugansk.

Reuniunea are loc după ce preşedintele rus Vladimir Putin a propus miercuri un plan de pace în şapte puncte. Planul include încetarea "operaţiunilor ofensive active" atât de către armata ucraineană, cât şi de către rebelii proruşi, monitorizarea internaţională a armistiţiului, un schimb necondiţionat de prizonieri şi crearea unor coridoare umanitare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter