monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Martori aduși în instanță cu duba Poliției, pentru audieri în dosarul referendumului

12 persoane au fost aduse miercuri la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu duba Poliției, pentru a fi audiate în calitate de martori în dosarul fraudării referendumului, în care inculpat este și vicepremierul Liviu Dragnea.

Cele 12 persoane, majoritatea în vârstă, cu domiciliul în județul Teleorman, au fost aduse cu mandate de aducere, după ce au refuzat să se prezinte în instanță, deși primiseră citații în acest sens, informează Agerpres. În fața instanței, persoanele audiate au declarat că nu au votat la referendum, deși numele lor apar pe listele speciale.

Au fost și declarații contradictorii. Astfel, o bătrână din comuna Țigănești, care nu știa să citească și nici nu auzea prea bine, a susținut în sala de judecată că a votat la referendum, deși în declarația dată la DNA precizase că nu a făcut acest lucru. Pentru a se lămuri, judecătoarele i-au cerut cartea de identitate, în care apărea mențiunea "votat". După audiere, martorii au fost urcați în duba Poliției și duși acasă. Procesul continuă cu audierea unor inculpați din orașul Bragadiru, județul Ilfov.


Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea reprezentată de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.


În acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.